Samenwerking Telenet en imec rond IoT en Smart Cities

Telenet en imec gaan de krachten bundelen rond Internet of Things (IoT) en slimme steden. Dit kondigden ze aan tijdens de opening van het nieuwe innovatiecentrum van Telenet in Brussel.

Trefwoorden: #imec, #innovatie, #innovatiecentrum, #Internet of Things, #IoT, #Smart cities, #telecom, #Telenet

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Dat innovatiecentrum moet innovatie in België rond de nieuwste en geavanceerde media- en tele­communicatie­technologieën helpen te stimuleren. Deze samenwerking is daar een concreet voorbeeld van.

De focus van dit partnerschap zal op Internet of Things (IoT) liggen, de internetrevolutie waarbij miljoenen apparaten met elkaar verbonden zullen worden. Telenet zal binnen de samenwerking ook deelnemen aan het ‘City of Things’-programma van imec, ondersteund door de Stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest.

Als onderdeel van dat programma wordt onder andere een deel van Antwerpen omgevormd tot een zogenaamde Smart Zone, een proeftuin, waarin bedrijven, onderzoekers en inwoners kunnen experimenten met slimme technologieën die het leven in de stad aangenamer, efficiënter en duurzamer moeten maken.

In deze Smart Zone zullen data gemeten worden met een fijnmazig netwerk aan sensoren. Die data, bijvoorbeeld over de luchtkwaliteit, het (fiets)verkeer of het energieverbruik zullen real-time ter beschikking gesteld worden van alle betrokkenen.

Telenet zal binnen de Smart Zone zijn netwerk upgraden naar NarrowBand Internet of Things-technologie (NB-IoT). Dat is een internationaal gestandaardiseerde technologie die op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt.


NB-IoT is een nieuwe technologie die gebruik gemaakt van gelicenseerd spectrum en ontwikkeld en ondersteund wordt door de GSMA (www.gsma.com), de standaardisatie organisatie die meer dan 800 mobiele operatoren verenigt.