CT-scan maken in ’levend bos’ om zo jonge patiëntjes te ontspannen

Op de muren van de CT-ruimte in het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden zijn te horen.

Trefwoorden: #CT-scan, #radiologisch onderzoek, #UMC Utrecht, #Wilhelmina Kinderziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Wilhelmina Kinderziekenhuis )

ENGINEERINGNET.NL - Bij een radiologisch onderzoek zijn patiënten, vooral kinderen, angstig en gespannen over wat hun te wachten staat, wat heel logisch is natuurlijk. Het is een groot apparaat in een redelijk klinische ruimte, waarbij met behulp van röntgenstraling meerdere dunne dwarsdoorsneden van het te onderzoeken lichaamsdeel worden gemaakt.

Angst en spanning zorgen voor onrust waardoor kinderen minder goed stil liggen en het onderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Vaak heeft afleiding een positief effect op de gemoedstoestand van de patiënt, wat ervoor zorgt dat het desbetreffende onderzoek goed en voorspoedig is uit te voeren.

De CT-scanner en ruimte van het WKZ zijn daarom met een projectie en een zogenaamde levende muur in een kindvriendelijke omgeving getransformeerd. Speciale belichting op de apparatuur creëert een aangename gemoedstoestand. Kinderen kunnen voorafgaand aan de behandeling kiezen uit beelden en animaties die zij met comfort, rust of afleiding associëren.

Op de muren van de CT-ruimte is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen. Ook wordt de ruimte gevuld met bos- en dierengeluiden. Deze transformatie zorgt er voor dat kinderen een CT-scan als een positieve belevenis ervaren zonder angst.

Daarnaast krijgen kinderen, doordat ze zelf een afbeelding mogen kiezen, het gevoel controle of betrokkenheid te hebben bij het maken van de CT-scan.