• 06/03/2012
  • |     BB

Meer dan 1.000 Belgische computers geïnfecteerd met DNS Changer malware

Volgens CERT.be, het Belgische federale cyber emergency team, is één op duizend pc’s in België besmet met de DNS Changer-malware. Check uw pc hier.

Trefwoorden: #cert, #cert.be, #dns, #dns changer, #malware

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- CERT.be lanceerde op 13 februari 2012 een website om eenvoudig computers te controleren op besmetting met de malware DNS Changer.

Eind februari telde de site al meer dan 750.000 unieke bezoekers, waarvan er tot nog toe een duizendtal effectief geïnfecteerd waren.

Het gaat dus momenteel om een relatief klein aantal besmettingen – iets meer dan 1 computer op de 1000 - in ons land, zeker gezien het totale aantal besmettingen geschat wordt op meer dan 4 miljoen computers in een 100-tal landen.

De DNS Changer-malware zorgde er tot enige tijd geleden voor dat gebruikers automatisch op kopies van bekende websites terecht kwamen, die bedoeld waren om gegevens te stelen en allerlei reclame te tonen.

Dat gevaar is intussen geweken omdat de FBI een tijdelijke server opgezet heeft die de omleiding door het virus opvangt.

Maar deze server verdwijnt mogelijk op 7 maart, en dan zullen geïnfecteerde computers niet langer op het internet raken. ‘Mogelijk’, want momenteel bekijken de autoriteiten in de VS of de servers nog enkele maanden langer online blijven, maar voorlopig blijft de datum van 7 maart behouden.


ACHTERGROND
Een computer op het virus testen kan met één bezoek aan www.dns-ok.be. Daar vindt u ook meer informatie over het virus en wat u moet doen als uw computer besmet is.