Technologiebedrijven creëren 10.000 extra jobs in 3 jaar

De halfjaarlijkse conjunctuuranalyse van Agoria toont aan dat de technologiebedrijven in ons land in de periode 2016-2018 10.000 extra jobs hebben gecreëerd.

Trefwoorden: #Agoria, #conjunctuur, #economie, #sectorfederatie, #technologiebedrijven

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Marc Lambotte, CEO van Agoria: “De taxshift heeft de technologiebedrijven wel degelijk geholpen. Tegelijk vragen we dat de federale regering in haar laatste 19 maanden de “fiscale koterijpolitiek” in de vennootschapsbelasting verder afbouwt en het tarief naar 22% verlaagt. Verder moet, gezien de economische groei en de lage rente, de begroting grondiger worden gesaneerd.”

Vandaag werken er ongeveer 300 000 mensen in de technologiesector in België. In de eerste drie maanden van het jaar werden 2.500 extra banen gecreëerd. Voor de rest van het jaar verwacht Agoria een verdere jobcreatie van 3.000 bijkomende banen, maar zullen er ook 3.200 verdwijnen bij Caterpillar en zijn toeleveranciers. In 2018 verwacht de sectorfederatie een stijging van alweer 3.600 jobs.

In 2017 stijgt de loonmassa in de technologische industrie met 2.7%. Dat is minder dan de toegevoegde waarde, die met 3% groeit. Dit ogenschijnlijk kleine verschil heeft een belangrijke positieve impact op de jobcreatie.

De technologiesector kende de eerste zes maanden van het jaar een omzetstijging van 4%. Een groot gedeelte van deze groei is te verklaren door een verbetering van ons marktaandeel. We merken voor het eerst in een kwarteeuw een fragiel herstel van het marktaandeel in de wereldexport. Digitalisering zorgt zelfs voor een omzetstijging van 6,5% in de ICT-activiteiten.


(bron en figuur: Agoria)