Goedkeuring uitbreiding ontmantelingsvergunning Belgoprocess

Belgoprocess, het bedrijf dat instaat voor het beheer van radioactief afval, diende de aanvraag voor deze uitbreiding van de vergunning in de zomer van 2016 in. Deze werd nu goedgekeurd.

Trefwoorden: #Belgoprocess, #nucleaire site, #radioactief, #radioactief afval, #vergunning

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In 2007 verkreeg Belgoprocess een vergunning om bepaalde gebouwen en installaties op site 1 te ontmantelen. Deze site is vergund als inrichting van klasse I (*).

In de zomer van 2016 diende Belgoprocess een aanvraag in voor een uitbreiding van deze ontmantelingsvergunning. De uitbreiding betreft de installaties in de gebouwen 123Y en 123F, twee gebouwen die respectievelijk werden gebruikt als loods en voor de behandeling van laag- en middelactief vast afval.

Het FANC verklaarde de aanvraag volledig en stelde vast dat de beoogde activiteiten geen risico's met zich meebrengen voor omwonenden, werknemers en het leefmilieu. Ook de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen gaf een gunstig advies.

Daarnaast werden ook de gemeentes die binnen een straal van vijf kilometer rond de site liggen, nl. Dessel, Mol, Geel, Retie en Kasterlee en de provincie Antwerpen om advies gevraagd.

De aanvraag werd bijgevolg goedgekeurd en de ontmantelingsvergunning voor site 1 van Belgoprocess werd gewijzigd en uitgebreid bij koninklijk besluit van 18 september 2017. Deze beslissing werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 5 oktober 2017.


(*) Naast de kernreactoren, verstaat men onder klasse I :

  • de inrichtingen waar hoeveelheden splijtstoffen worden aangewend of in bezit gehouden;
  • de inrichtingen voor opwerking van al dan niet verrijkte bestraalde kernbrandstoffen;
  • de inrichtingen waar radioactieve afvalstoffen worden verzameld, verwerkt, geconditioneerd, opgeslagen, of in het algemeen de inrichtingen waar radioactieve afvalstoffen worden behandeld, op voorwaarde dat deze inrichtingen de belangrijkste activiteit van de onderneming uitmaken; en de bergingsplaatsen van radioactieve afvalstoffen