imec en de UGent openen testruimte voor smart home toepassingen

imec en de UGent openden HomeLab, een digitale leef- en leeromgeving waar bedenkers, designers, ontwikkelaars en testgebruikers slimme diensten en producten kunnen ontwikkelen en/of testen.

Trefwoorden: #digitalisering, #domotica, #Homelab, #imec, #innovatie, #project, #smart-home, #UGent

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - HomeLab is een co-innovatieruimte, een creatief lab waar onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven én gebruikers om concepten als Internet of Things (IoT) en Smart Living om te zetten in de huis-, tuin- en keukentoepassingen van de toekomst (van projecten rond zorg, comfort of energie over mobiliteit en media, tot veiligheid).

Prof. Piet Demeester, hoofd IDLab onderzoeksgroep van imec aan de UGent: “In HomeLab wordt innovatie op alle niveaus ondersteund, vanaf het concept en co-creatie met potentiële gebruikers, tot en met het testen van prototypes in een echte leefomgeving.”

Voor bedrijven die IoT oplossingen willen ontwikkelen voor het slimme huis van de toekomst, zijn de mogelijkheden hiervan enorm. Het huis omvat 600 m² testomgeving verdeeld over 3 verdiepingen, waar wetenschappers en gebruikers tijdelijk kunnen verblijven, om nieuwe ideeën en producten te ontwikkelen, te testen en te optimaliseren.

De technische gangen, verlaagde plafonds, verhoogde vloeren en het domoticasysteem laten zeer grote flexibiliteit toe: nieuwe slimme oplossingen kunnen kostenefficiënt en onzichtbaar voor de gebruikers geïmplementeerd worden en de omgeving kan volledig aangepast en uitgerust worden volgens de noden, waarbij ook de interoperabiliteit met bestaande systemen kan getest worden.

Een domoticasysteem (VelBus) controleert alle functionele elementen zoals zonneschermen, schakelaars, deuren en ramen, en imec’s technologie laat toe om nieuwe prototypes eenvoudig te integreren met allerhande sensoren, actuatoren en gebruikersinterfaces van verschillende commercieel beschikbare technologieën.

Een brede waaier aan relevante standaarden (EnOcean, Grove, UPnP, ZWave, ZigBee, Philips Hue, Amazon Echo, ...) en meer experimentele technologieën en opstellingen zijn voorhanden. Naast al deze technologieën zijn ook verschillende robots in het huis aanwezig, zoals QMBT’s Zora en Pepper.

Het team, bestaande uit experten van imec en de UGent, biedt ook ondersteuning en software-tools aan voor data captatie en -analyse, en sensor fusion (het verwerken van meetgegevens van verschillende types sensoren).