• 09/03/2012

Nieuw kwaliteitslabel voor bouwbedrijven, studiebureaus en architecten

'Construction Quality' van Confederatie Bouw volgt bestaande labels Qualibouw en CoQual op.

Trefwoorden: #Construction Quality, #CoQual, #Qualibouw

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- "Construction Quality"is een nieuw nationaal kwaliteitslabel voor bouwbedrijven, studiebureaus en architecten.

Het label komt voort uit de bestaande labels "Qualibouw" en "CoQual", en is een initiatief van de Confederatie Bouw in samenwerking met de BCCA, de BCQS en Federale Verzekering.

Eigenlijk gaat het om twee labels. Met het nieuwe kwaliteitslabel "Construction Quality Management" ("CQM") kunnen aannemers, architecten en studiebureaus aantonen dat zij zich engageren tot een correcte en kwalitatieve uitvoering van de werken.

Daarnaast is er ook het "Construction Quality Skills" ("CQS") kwaliteitslabel, gericht op technische kennis. Dit toont aan dat de uitgevoerde werken ook op technisch vlak beantwoorden aan de hoogste kwaliteitseisen.

Op dit moment staat alleen CQM reeds op punt; CQS volgt binnenkort. CQM is gebaseerd op een goede organisatie van het bouwbedrijf, gemeten aan de hand van diverse criteria: het volgen van een vorming, het invoeren van de nodige processen, het opbouwen van een competent personeelsbestand, het toepassen van de geschikte werkingsmiddelen, interne controle en een continue verbetering.

Regelmatige audits controleren of het bedrijf nog steeds voldoet aan de opgelegde normen.

Bouwbedrijven kunnen één, twee of drie sterren krijgen, zodat men ziet in welke fase van het CQM-proces zij zich bevinden. (bron: Vraagenaanbod, PDC)