VIB opent experimentele bierbrouwerij

Het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie investeerde een 650.000 euro in een experimentele bierbrouwerij in het Arenberg kasteelpark van Heverlee.

Trefwoorden: #bierbrouwen, #experimentele bierbrouwerij, #KU leuven, #microbiologie, #onderzoek, #VIB

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Vroeger werkten de onderzoekers in het lab met flesjes tot 10 liter. Voortaan kan het op de schaal van de industrie. “Met onze set-up bootsen we de condities van heuse brouwerijen na”, aldus Prof. Kevin Verstrepen, groepsleider van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie, dat gevestigd is in de Leuvense Bioincubator.

Brouwingenieur en doctoraatsstudent Stijn Mertens runt met de ondersteuning van twee laboranten de nieuwe Leuvense experimentele brouwerij, die een kleine 200 m² meet. Hij krijgt nog de hulp van enkele studenten die er een jaarproject zullen verrichten.

In de brouwzaal bevinden zich de RVS-ketels (van 500 liter) en 14 fermentoren van 50 liter, alsook twee grote fermentoren van 500 liter elk. Het hele proces verloopt automatisch. Het aantal medewerkers kan dan ook heel bescheiden gehouden worden. Het onderzoek richt er zich zowel op het hele voortraject (tot aan het vergisten) als op het vergisten zelf en het vervolgtraject.

Een derde van de 650.000 euro investering is een schenking van ‘lokale wereldspeler’ AB InBev. “Het gaat echter om een totaalinvestering van meer dan één miljoen euro”, rekent Verstrepen. De resterende middelen komen van VIB-KU Leuven en de eigen fondsen van het lab.