Heropleving barometer technologische industrie in oktober

Na een stevige inzinking in september is de NBB-barometer van de technologische industrie in oktober sterk opgeveerd. De brutocurve is met 10 punten gestegen.

Trefwoorden: #Agoria, #NBB barometer, #sectorfederatie, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De curve bereikt daarmee een recordhoogte sinds maart 2011. De afgevlakte curve is nog steeds vrij stabiel, al wordt ook hier sinds eind vorig jaar een opwaartse tendens vastgesteld.

Wat de verschillende indicatoren betreft, laten de werkgelegenheids­vooruitzichten en de vraag­vooruitzichten een spectaculaire opleving zien. De brutocurves zijn met resp. 20 en 15 punten geklommen tot een waarde waarmee hun plafond van het eerste kwartaal van 2011 wordt benaderd of zelfs overschreden.

Hoewel de omvang van die beweging te danken is aan het verloop van de transport­middelensector, moet erop worden gewezen dat beide indicatoren ook in alle andere sectoren zijn verbeterd. De afgevlakte curves bevinden zich voor het derde jaar op rij op een hoog peil.

Ook de beoordeling van de voorraden is verbeterd en laat opnieuw een gunstige waarde optekenen. De beoordeling van het orderboek ten slotte is voor de tweede maand op rij lichtjes verbeterd. De onderbreking van de achteruitgang in de periode juni-september wordt daarmee bevestigd.

Op sectorniveau laten de barometers vrijwel overal een verbetering optekenen. De sterkste stijger zijn de transportmiddelen, die 24 punten klimmen. Het gaat echter om de eerste stijging na verschillende periodes van achteruitgang. De volgende enquêtes zullen die beweging moeten bevestigen alvorens we kunnen spreken van een trendommekeer in de sector. De afgevlakte curve van de transportmiddelen blijft neerwaarts gericht.

In de sectoren metaalproducten, machinebouw en elektro en in de industriële ICT-activiteiten stijgt de brutocurve in oktober, waardoor de periode van hoogconjunctuur wordt verlengd.

In de non-ferro en in IT-Solutions heeft de positieve ontwikkeling de terugval in september uitgewist. Beide brutocurves bevinden zich opnieuw op een hoog peil. De enige sectoren waarin de NBB-barometer in oktober is gezakt, zijn kunststoffen en rubber en de ICT-importeurs.

Voor kunststoffen en rubber handhaaft de brutocurve nog een hoog peil in vergelijking met de afgelopen jaren. De ICT-importeurs daarentegen zien de conjunctuur in hun sector opnieuw verslechteren.

De voorbije twaalf maanden is de barometer teruggevallen van 6,9 punten (een piek sinds mei 2008) tot -43,9 punten, waarmee hij in de buurt komt van de laagste waarden die de afgelopen tien jaar werden opgetekend.


(bron en infographics: Agoria)