Nieuwe genen die tumorgroei afremmen geïdentificeerd

Wetenschappers van de KU Leuven en het Londense Francis Crick Institute hebben nieuwe genen geïdentificeerd die de groei van kankercellen mogelijk onderdrukken, zogenaamde tumorsuppressors.

Trefwoorden: #genen, #kanker, #KU Leuven, #onderzoek, #research, #tumoren, #tumorsuppressors

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Kanker ontstaat door genetische veranderingen. Dat kan een minieme verandering zijn in de DNA-code, maar evengoed kunnen grote delen code gedupliceerd worden of verdwijnen.

De meerderheid van deze mutaties dragen niet bij aan de ontwikkeling van de tumor. Ze zijn een nevenproduct van de groei ervan en worden passengers genoemd. Daarnaast zijn er veranderingen in cruciale genen die een invloed hebben op de groei van de kankercellen. Dit zijn de driver-genen.

Jonas Demeulemeester (Francis Crick Institute - KU Leuven): “Je kan het vergelijken met het verhaal in een boek. Als er kleine veranderingen optreden, bijvoorbeeld bepaalde letters die van plaats verwisselen, dan snap je het verhaal nog altijd. Maar als een cruciaal woord verandert of er gaan volledige pagina’s verloren, dan wordt het verhaal onleesbaar. Ons onderzoek probeert na te gaan welke pagina’s frequent verdwijnen en zo het verhaal de verkeerde richting uitsturen.”

De onderzoekers analyseerden met behulp van computeralgoritmes meer dan 2.200 tumorstalen. Die analyse bracht 96 delen in het menselijk genoom aan het licht die vaak verloren gaan bij de ontwikkeling van tumoren.

Professor Peter Van Loo (Francis Crick Institute - KU Leuven): “Daarbij stelden we vast dat drivers en passengers een verschillend spoor achterlaten in het DNA. Bij passengers gaan er typisch kleine stukken van het DNA verloren. Als de drivers verdwijnen, dan gaat dat gepaard met het verlies van zowel kleine als grotere delen.”

Op die manier zijn ze erin geslaagd om 27 nieuwe driver-genen te identificeren, zogenaamde tumorsuppressors. Die fungeren als rem op de groei van de kankercellen. Als de tumor wil groeien, dan moet hij die genen zien kwijt te spelen. Plaatsen waar deze tumorsuppressors verdwenen zijn, bieden dan ook waardevolle informatie over de ontwikkeling van kanker.

De identificatie van deze genen levert nieuwe inzichten op over de ontwikkeling van tumoren en de processen die daarbij verstoord worden. Deze nieuwe tumorsuppressors kunnen dienen als doelwit voor de ontwikkeling van toekomstige kankertherapieën.


(bron en afbeelding: KU Leuven)