Automatisch schoffelen tussen groenten dankzij cameratechniek

Onderzoekers van de Wageningse universiteit hebben automatische schoffelmachines ontwikkeld waarmee nu ook tussen de groenten in eenzelfde rij geschoffeld kan worden.

Trefwoorden: #biologische groenteteelt, #cameratechniek, #groenten, #schoffelen, #Wageningen University

Lees verder

Techniek

( Foto: WUR )

ENGINEERINGNET.NL - Bij de biologische groenteteelt is het onkruidvrij houden van het perceel één van de grootste problemen. Dit vraagt veel arbeid, maar is belangrijk voor een goede kwaliteit van het gewas.

Tot nu toe was het al mogelijk om met schoffelmachines het onkruid tussen de rijen met groenten weg te halen. Maar nog niet om het onkruid weg te halen dat staat tussen groenten in dezelfde rij.

Onderzoekers van de Wageningse universiteit hebben gewerkt aan de herkenning van planten met behulp van camerabeelden. In de schoffelmachine hangen verschillende camera’s waarmee beelden worden gemaakt van het gewas en het onkruid. Op die manier kan de machine het onkruid van het gewas onderscheiden, en dit onkruid ook tussen de gewassen in een rij weghalen.

Omdat er veel meer informatie uit de beelden van de schoffelmachine gehaald kan worden, is het project ‘Use Case 4.3 Added value weeding data’ binnen IoF2020 gestart. IoF2020 staat voor: Internet of Food and Farm 2020 en ontvangt Europese subsidie vanuit Horizon 2020.

Het doel van dit project is om gewasgroei, onkruiddruk, oogstmoment en nutriëntentekorten in kaart te brengen. De informatie kan als verschillende heat maps worden weergegeven in een bestaand farm management systeem. Door alle data op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven moet het eenvoudiger voor de gebruiker worden om keuzes te maken voor een efficiëntere teelt.