Schilderijenscanner Rijksmuseum te gebruiken voor oplossen misdrijven

De scanner, die werkt met röntgenstraling, kan complexe patronen van schotresten op kledingstukken in beeld brengen en sporen van bloed, sperma, urine en zweet.

Trefwoorden: #MA-XRF technologie, #Nederlands Forensisch Instituut, #röntgenstraling, #scanner

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Deze nieuwe methode is gebaseerd op MA-XRF technologie, ofwel 'scanning macro röntgen fluorescentie spectroscopie'. Dit wordt normaal ingezet voor onderzoek aan schilderijen en andere kunstobjecten.

Met behulp van röntgen straling wordt van een compleet schilderij per chemisch element een nauwkeurige foto gemaakt. Doordat de straling tot in onderliggende lagen doordringt kunnen op deze manier verborgen schilderingen zichtbaar worden gemaakt. Dit biedt tal van mogelijkheden voor kunsthistorisch onderzoek.

Voor het vinden van verborgen forensische sporen is er nu een speciale scanner ontwikkeld door de TU Delft, het Rijksmuseum, de UvA en het Nederlands Forensisch Instituut.

Dezelfde MA-XRF techniek is met succes voor het eerst ingezet voor het in beeld brengen van biologische sporen - bloed, sperma, urine en zweet - en complexe patronen van schotresten op kledingstukken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het gegeven dat deze sporen vaak specifieke combinaties van chemische elementen bevatten.

Dit kan nieuwe opties bieden bij sporenonderzoek op kledingstukken die vanwege een donkere kleur of sterke fluorescentie minder goed met de traditionele methodes onderzocht kunnen worden. De methode is daarbij goed te combineren met DNA onderzoek.

Ook biedt de techniek interessante mogelijkheden in onderzoek van verouderde, kwalitatief matige of gecontamineerde forensische sporen en sporen die al dan niet opzettelijk zijn verborgen. Met MA-XRF is het bijvoorbeeld mogelijk om op basis van lood imaging een kogelinslag in een muur te detecteren zelfs als deze inslag met meerdere verflagen is overschilderd.

Het Nederlands Forensisch Instituut beschikt nog niet over de nieuwe scanner, omdat het een kostbaar apparaat is. Forensisch onderzoekers kunnen voor alsnog met bewijsstukken bij het Rijksmuseum langsgaan.