Sirris integreert additive manufacturing in demonstrator van productielijn

Additive manufacturing (AM) is klaar voor de productievloer. Toch blijken de industrialisering en opschaling ervan nog op verschillende uitdagingen te stoten. Sirris lanceert een oplossing.

Trefwoorden: #Additive manufacturing, #demonstrator, #industrialisering, #Industrie 4.0, #pilootfabriek, #Sirris

Lees verder

Techniek

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Een AM integrated factory is een demonstratie- en onderzoeksinfrastructuur, waarin een pilootopstelling wordt gecreëerd voor de productie van onderdelen op industriële schaal. Dit door additive manufacturing op eenzelfde lijn te brengen met andere productietechnologieën.

In plaats van in een lokaal ver weg van de productielijn te worden voorzien, kan AM ingebed worden in de lijn, waardoor we de uitdaging van first-time-right-productie aangaan en deze zo binnen het bereik van meer en ook kleinere bedrijven komt.

Het integratieproces vandaag is nog maar in zijn beginfase en mikt vooral op het aanbieden van geïntegreerde stand-alone fabricageoplossingen op basis van AM voor zeer specifieke toepassingen.

Een industrieel niveau van integratie met productieoperaties vereist een multidisciplinaire benadering, die expertise in productie en technologie samenbrengt op verschillende vlakken, waaronder additive manufacturing, precisiebewerking, digitale productie, transparante fabrieken en agile/flexibele productieopstellingen.

Met de ‘AM Integrated Factory’ brengt Sirris het idee van de 'factory of the future' naar de werkvloer. Deze pilootlijn, een investering van 2,5 miljoen euro, is een primeur voor België en zijn buren.

Hiermee tonen ze aan dat verschillende recente doorbraaktechnologieën nu ook geïntegreerd kunnen worden op één productielijn, wat de productie sneller en accurater maakt.


Deze pilot factory rond 'First time right production' kadert binnen het EFRO-project 1126 ‘Integratie van 3D metaalprinten’ met de steun van EFRO, Vlaanderen en Provincie Limburg en in samenwerking met Syntra Limburg.