Belfius investeert 10 miljoen euro in accelerator The Birdhouse

Start-up en scale-up accelerator The Birdhouse sloot een uitgebreide overeenkomst met Belfius Bank & Verzekeringen, dat vanaf 2018 jaarlijks fors zal investeren in hun startersprogramma.

Trefwoorden: #Belfius, #investering, #scale-up, #starter, #startup, #The Birdhouse

Lees verder

Techniek

( Foto: The Birdhouse )

ENGINEERINGNET.BE - Die steun bestaat uit voordelige leningen aan de meest beloftevolle start-ups en investeringskapitaal voor die start-ups die als beste uit de klas komen.

Belfius voorziet 10 miljoen euro om te investeren in de beste start-ups en alumni die uit het 6 maanden lange programma komen. Daarnaast maakt de bank ook budget vrij om de dagelijkse werking van de accelerator voor de komende 3 jaar te ondersteunen, en neemt het een minderheidsparticipatie in het bedrijf achter de accelerator.

Ook de komende jaren genieten de deelnemende start-ups het intensieve acceleratorprogramma en alle bijkomende diensten zonder een vergoeding te betalen of aandelen af te geven.

Enkele start-ups krijgen nu daarbovenop de mogelijkheid een lening van 50.000 euro aan gunstige voorwaarden en zonder persoonlijke borgstellingen aan te vragen. Bovendien wil Belfius de meestbelovende start-ups verder helpen groeien via een investering bij eventuele latere kapitaalrondes.

De bereidwilligheid om fors te investeren in de beste start-ups zal voor andere investeerders een duwtje in de rug zijn om in te stappen. Het Belgische ondernemings- en investeringslandschap is eerder risico-avers, een deelneming in het kapitaal van een start-up door een grote institutionele investeerder verhoogt het vertrouwen aanzienlijk.

Het verschil tussen het nieuwe financieel model van The Birdhouse en dat van andere buitenlandse acceleratoren zoals Rockstart in Amsterdam, StartupBootcamp, Techstars en Y Combinator, is dat dit model bijzonder start-up vriendelijk is.

Bij andere programma’s is de afspraak dikwijls dat een start-up van bij de start van het programma aandelen afstaat in ruil voor een vast bedrag, ongeacht de grootte of de waarde van de start-up.

In dit model worden geen aandelen gevraagd in ruil voor het programma, alleen het recht om mee te mogen investeren in een eventuele latere kapitaalronde.

De inschrijvingen voor de volgende ronde van The Birdhouse starten op 27 november 2017.