Team Synergy wint publieksprijs ontwerp agrarisch zonnesysteem

Het systeem heeft onder meer zonnepanelen die aan twee zijden energie opwekken en rechtop staan om verlies aan landbouwgrond te minimaliseren.

Trefwoorden: #agrarisch zonnesysteem, #Energie Onderzoek Centrum Nederland, #landbouwgrond, #ontwerp, #publieksprijs, #Team Synergy

Lees verder

nieuws

( Foto: RVO.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De zonnepanelen staan in een ophangconstructie. Over het gewas kan een schaduwgaas, regenkap of klimaatfolie ter bescherming van het gewas worden gehangen.

Daarmee wordt het groeiseizoen verlengd. Dit levert bovenop de zonne-energieopbrengst ook een hogere gewasopbrengst op.

Team Synergy won met dit ontwerp onlangs met een ruime meerderheid aan stemmen de publieksprijs 'Ontwerp een agrarisch zonnesysteem'. De uitreiking van de RVO.nl prijsvraag was op woensdag 8 november op de zonne-energie conferentie Sunday. Team Synergy bestaat uit een aantal bedrijven, onder leiding van Energie Onderzoek Centrum Nederland.

Een deelnemer van de Sunday: "De eenvoud van dit ontwerp spreekt me aan. Daardoor zal het ook snel te bouwen zijn. Zelfs zonder de extra gewasopbrengst door toepassing van folie, levert de keuze al een enorme winst op. Dit komt door de verticale positionering van de panelen. Het agrarisch oppervlak kan volwaardig worden gebruikt tussen de rijen panelen. Bij oost-west oriƫntatie van de panelen wordt energie opgewekt op momenten dat er ook vraag naar is."

De prijsvraag had als doel om meer en betere zonne-energie oplossingen te vinden voor agrarische gebieden. De huidige veldsystemen beperken vaak de agrarische opbrengst of maken agrarische functies zelfs onmogelijk. In het klimaatakkoord van Parijs staat dat duurzame energie productie niet ten koste mag gaan van voedselproductie.

RVO.nl ontving in totaal twaalf inzendingen. De jury stond onder leiding van Kees van Zelderen. Hij is portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij de Land- en Tuinbouw Organisatie. De jury selecteerde drie inzendingen die met het innovatiebureau WeLLdesign hun ontwerp verder kunnen ontwikkelen.