Maritieme techniek voor koelen servers en databanken met olie wint prijs

De warmtecapaciteit van olie is veel hoger dan van lucht, zodat inzet van olie bij het koelen van servers energie en ruimte bespaart, wat bijvoorbeeld op een onderzeeboot belangrijk is.

Trefwoorden: #AIC24 technologie, #Asperitas, #koelen datacenter, #koelen server, #Maritieme techniek, #Piet de Jong

Lees verder

Techniek

( Foto: Asperitas )

ENGINEERINGNET.NL - Met de AIC24 technologie van Asperitas worden servers en geheugenbanken ondergedompeld in minerale olie in een gecontroleerde omgeving.

Doordat de warmtecapaciteit van olie vele malen hoger is dan van lucht, is energie en ruimte te besparen bij het koelen van de circuitboards. De olie wordt vervolgens met water gekoeld, wat in de maritieme omgeving grote voordelen met zich meebrengt.

Alle rekenkracht voor een onderzeeboot past zo in een constructie ter grootte van een vrieskist. Bijkomende voordelen: doordat geen pompen worden gebruikt is de installatie zeer geluidsarm, en door de intrinsieke warmtecapaciteit van de olie kan de installatie 24 uur zonder koeling functioneren zonder dat de computers schade oplopen. Dat is voor een onderzeeboot tijdens de patrouille operationele van groot belang.

Asperitas ontving voor het ontwikkelen van deze technologie op woensdag 15 november de Piet de Jong prijs. De prijs is een eerbetoon aan Piet de Jong, oud-onderzeebootcommandant en voormalig minister-president van Nederland.

Met zijn verdiensten in gedachten riep de maritieme sector in 2015 een prijs in het leven voor de meest innovatieve maritieme oplossing met maatschappelijke impact.

In 2016 overleed Piet de Jong op de leeftijd van 101 jaar.