MAKE LAB brengt Industrie 4.0-technologie naar bedrijven

Bedrijven in de maakindustrie kunnen nu terecht in het MAKE LAB. Dit is een mobiel onderzoekslab, waar bedrijven kunnen proeven van nieuwe technologieën en van de samenwerking mens-robot.

Trefwoorden: #fabriek van de toekomst, #Flanders Make, #Industrie 4.0, #Make Lab, #mobiel laboratorium

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven kunnen er uittesten hoe een robot zij-aan-zij met een mens werkt, ontdekken wat de meerwaarde van Virtual en Augmented Reality is in een productie-omgeving, hoe een slimme werkpost eruit kan zien en meten of een taak al dan niet te zwaar is.

Flanders Make ondersteunt hiermee Vlaamse bedrijven om hun productie verder te ontwikkelen en te innoveren op de productievloer, zodat ze sneller en beter kunnen produceren en hun buitenlandse concurrenten een stap voor blijven.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make: “Digitalisering van de industrie (Industie 4.0) is meer dan een technologische (r)evolutie. De overstap naar een ‘mass customisation economy’ van gepersonaliseerde, slimme en geconnecteerde producten betekent dat bedrijven hun rol, businessmodel maar ook hun productie-apparaat en organisatie fundamenteel moeten herbekijken.”

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make: “Met dit mobiel laboratorium bieden we bedrijven een co-creatie omgeving waar ze samen met kennisinstellingen de productie-trends zullen zetten voor de fabrieken van de toekomst.”

Het MAKE LAB maakt deel uit van een groot infrastructuurproject van Flanders Make. Daarbij wordt tussen 2016 en 2018 5 miljoen euro geïnvesteerd in een living lab-infrastructuur die bedrijven via co-creatie helpt nieuwe producten sneller op de markt te brengen en kennisversterking door samenwerking aanmoedigt.

Het laboratorium simuleert een ultramoderne productie-omgeving. Hoewel robots er een belangrijke plaats innemen, staat de mens ook centraal. De bedoeling is niet alleen om bedrijven te laten kennismaken met nieuwe technologieën om beter te produceren maar ook met technologieën die de operator ondersteunen.