Elia neemt Stevin hoogspanningsverbinding in dienst

Netbeheerder Elia heeft onlangs, samen met premier Charles Michel en federaal Minister van Energie Marie Christine Marghem, de Stevin hoogspannings-verbinding officieel ingehuldigd.

Trefwoorden: #380kV, #elektriciteit, #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningslijn, #Nemo-Link

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Het Stevin-project versterkt het Belgische hoogspanningsnet in West- en Oost-Vlaanderen en is in verschillende opzichten een primeur.

Deze verbinding zal de energie van de nieuwe windparken op zee aan land brengen en laat toe om groene energieprojecten in de regio te realiseren. Daarnaast ondersteunt het de groei van het Zeebrugse havengebied en maakt bovendien de uitwisseling van energie met het Verenigd Koninkrijk, via de onderzeese Nemo-kabel, mee mogelijk.

Het Stevin-project tussen Zomergem en Zeebrugge bestaat uit een dubbele verbinding van 380.000 Volt (of 380 kV). De hoogspanningslijn loopt zowel bovengronds (37 kilometer) als ondergronds (10 kilometer).

Naast de luchtlijnen en de kabels zijn er ook drie nieuwe hoogspanningsstations gebouwd: de Stevin-post in Zeebrugge, de Gezelle-post in Brugge (omgeving Herdersbrug) en de Van Maerlant-post in Vivenkapelle (Damme).

De Stevin-verbinding heeft een transportcapaciteit van maar liefst 3.000
Megawatt, het equivalent van drie grote kerncentrales. De 80 nieuwe pylonen,
opgebouwd uit 3.000 ton staal, zijn met elkaar verbonden over een lengte van 47
kilometer met bijna 700 kilometer aan geleiders.

Dagelijks werkten gemiddeld 250 medewerkers aan het project, zowel van Elia als van een dertigtal onderaannemers.

De totale kostprijs van het Stevin-project, met alle bijhorende aanpassingen in het bestaande hoogspanningsnet, bedraagt ongeveer 340 miljoen euro.