Primeur: ziekenhuis van Godinne draait op groene energie

Godinne heeft een primeur: de ziekenhuissite Mont-Godinne is de eerste die, volgens het principe van trigeneratie, bevoorraad wordt met hernieuwbare energie door vergassing van biomassa.

Trefwoorden: #biomassa, #CHU UCL, #Godinne, #groene energie, #hernieuwbare energie, #Namen, #trigeneratie, #vergassingsinstallatie, #Xylowatt, #ziekenhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Xylowatt - CHU UCL Namur )

ENGINEERINGNET.BE - De zogenaamde trigeneratie-installatie die in gebruik werd genomen is in meer dan één opzicht een primeur.

De vergassingsinstallatie die wordt gebruikt op de site van het CHU UCL Namen maakt immers gebruik van een unieke technologie van Xylowatt, waarmee het mogelijk is schoon gas te produceren zonder teerresidu, en dus ook zonder een verdere dure behandeling en zonder secundaire milieu-impact.

Het systeem maakt gebruik van afval van zowel natuurlijk hout (takken afkomstig van het onderhoud van wegen en parken, restafval uit de houtindustrie,…) als van gerecycleerd hout (beschadigde paletten, verpakkingshout,…).

Met een totaal vermogen van 620kWe+ 1.100 kWth warmte en 680 kWth koelte, biedt de installatie, die dus niet afhangt van wind en/of zon, aan het CHU UCL Namur een alternatief voor continue productie van hernieuwbare energie (24 uur op 24 en 7 dagen op 7) op basis van lokaal voorhanden zijnde hernieuwbare biomassa, wat perfect aansluit bij het principe van de circulaire economie.

Voor de verwezenlijking van dit belangrijke project kon de firma Xylowatt, via zijn dochter Mont-Godinne Green Energy (MGGE) als derde investeerder, onder meer terugvallen op een geheel nieuwe en in België unieke financieringsformule.

Dit werd uitgewerkt door Belfius en door de Europese Investeringsbank (EIB) ter bevordering van investeringen in energie-efficiëntie en de gedecentraliseerde productie van hernieuwbare energie.