EnergyVille koppelt Thor Park aan Internet of Things

De eerste versie van het SmarThor ICT platform, ontwikkeld door EnergyVille, is operationeel op Thor Park in Waterschei. Het maakt hiervoor gebruik van het Internet of Things.

Trefwoorden: #cloud, #EnergyVille, #Internet of Things, #SmarThor ICT platform, #Thor Park, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille - Nathalie Belmans )

ENGINEERINGNET.BE - Het platform maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen van cloudtechnologie en Internet of Things om alle relevante data samen te brengen.

Zo wordt bijvoorbeeld de energieproductie van zonnepanelen gemeten maar ook het energieverbruik van warmtepompen, gasketels, laadpalen, kantoren en verlichting. Via zelflerende technieken zoeken de computers vervolgens relaties tussen deze data om op basis hiervan automatische en zelflerende regelingen op te zetten die rekening houden met weersvoorspellingen en wijzingen in gebruikersgedrag.

Zo kan een slimme thermostaatregeling rekening houden met de verwachte zonne-inval via de ramen en de buitentemperatuur. Om optimaal gebruik te maken van de gratis zonnewarmte en zo op warmte- of koudevraag te besparen kan de slimme thermostaat de verwarming al enkele graden lager of hoger zetten zonder daarbij de gewenste binnentemperatuur aan te passen.

Deze eerste monitort het energieverbruik van EnergyVille I en wordt op termijn uitgebreid naar IncubaThor en Thor Central. Er is voorzien dat EnergyVille II en de T2-Campus die volgend jaar de deuren openen mee aansluiten op dit platform waardoor er een virtuele elektriciteits-, warmte en koude markt ontstaat binnen het Thor Park.

In een tweede versie die voor begin 2018 voorzien is, gaat het platform vanuit zonne-energievoorspellingen laadpalen, warmtepompen en gasketels slim aansturen zodat de elektriciteitsvraag aangepast wordt aan de beschikbaarheid van duurzaam opgewekte energie.

Door gebruik te maken van Internet of Things technologie kunnen slimme systemen, ongeacht hun locatie, gekoppeld worden aan het SmarThor ICT platform. Hierdoor kan dit platform ook gebruikt worden in toekomstige proeftuinprojecten waarbij de impact van nieuwe oplossingen bij gezinnen en bedrijven getest wordt.


Het SmarThor project maakt deel uit van het SALK project 936 “Naar een duurzame energievoorziening in steden” dat mogelijk is gemaakt dankzij de financiering van EFRO, de Vlaamse regering en de Provincie Limburg en de uitvoerders KU Leuven, VITO, imec en UHasselt via de onderzoekssamenwerking EnergyVille.