QinetiQ Space ondertekent nieuw miljoenencontract met ESA

QinetiQ Space heeft een contract van 26,6 miljoen euro ondertekend met het Europese Ruimtevaartagentschap ESA voor de productie van een nieuw soft dockingsysteem.

Trefwoorden: #docking, #ESA, #International Berthing Docking Mechanism, #ISS, #NASA, #Qinetiq Space, #ruimtevaart

Lees verder

Techniek

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERINGNET.BE - Het driejarig contract omvat de kwalificatie en de productie van het eerste vluchtmodel van het International Berthing Docking Mechanism (IBDM). Dat was het prototype van het koppelingsmechanisme dat QinetiQ Space ontwikkelde tijdens een vorig contract met ESA.

Samen met zijn partners SENER en RUAG investeert het bedrijf bijkomend 7,1 miljoen euro om het prototype operationeel te maken.

Het uniek soft dockingsysteem is ontwikkeld om ruimtevaarttuigen die vracht of passagiers vervoeren, te koppelen met het ISS. In tegenstelling tot de huidige koppelingssystemen dempt het mechanisme alle relatieve bewegingen en minimaliseert het de impact tussen twee ruimtetuigen tijdens het koppelen.

Het systeem is veelzijdiger en minder zwaar dan andere ontwerpen en kan zowel kleine als grote ruimtetuigen koppelen. Het systeem voldoet bovendien probleemloos aan de geldende standaard voor internationale koppelingsmechanismen.


Om zijn groei te bewerkstelligen, is het ruimtevaartbedrijf uit Kruibeke trouwens op zoek naar technische profielen.