• 20/01/2012

Eerste zonnecel met quantumefficiëntie boven 114 %

NREL-onderzoekers creëren eerste zonnecel die meer elektronen genereert dan er fotonen in de zonnecel kwamen.

Trefwoorden: #NREL, #quantumdots, #quantumefficiëntie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van NREL (National Renewable Energy Laboratory, behoort tot het U.S. Department of Energy) zijn erin geslaagd de eerste zonnecel te creëren die een externe quantum efficiëntie heeft van meer dan 100 %. Er werd zelfs een piek van 114 % bereikt.

De vorsers maakten gebruik van quantumdots: groepjes van rond de duizend atomen met een doorsnede van enkele nanometer. Het theoretisch rendement hiervan is groter dan dat van klassieke zonnecellen.

De ontdekking wordt beschouwd als een belangrijke stap in de richting van zonnecellen van een nieuwe generatie. Deze zouden zowel zonne-elektriciteit als zonne-brandstof genereren die competitief zijn met, of zelfs goedkoper dan, energie uit fossiele of nucleaire brandstoffen.

Een quantum-efficiëntie met fotonen, afkomstig van de zon, van ruim 100 % is gebaseerd op een proces met naam ‘Multiple Exciton Generation’ (MEG).

De gecreëerde zonnecellen zijn wel nog niet geoptimaliseerd, met als gevolg dat de efficiëntie waarmee vermogen wordt omgezet, nog vrij laag is.


(KV) (foto wikipedia: het NREL, te Colorado)