Aelin Therapeutics haalt 27 miljoen euro op voor ontwikkeling geneesmiddel

Antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten op een innovatieve manier bestrijden: dat is de missie van de nieuwe biotechspeler Aelin Therapeutics, een start-up gegroeid uit het VIB.

Trefwoorden: #Aelin Therapeutics, #antibioticaresistentie, #biotech, #KU Leuven, #Pept-ins, #start-up, #VIB

Lees verder

Techniek

( Foto: © VIB - Ine Dehandschutter )

ENGINEERINGNET.BE - Het bedrijf zal zogeheten Pept-ins ontwikkelen, een nieuw type medicatie dat ‘slechte’ eiwitten neutraliseert door ze te doen samenklitten.

Aelin Therapeutics kwam tot stand uit een samenwerking van VIB met zijn partner-universiteiten KU Leuven, VUB en UGent en wist 27 miljoen euro op te halen (het grootste startkapitaal ooit voor een VIB-spin-off). De start-up krijgt een eigen plek in de Bio-incubator in Leuven en zal het komende jaar tien mensen tewerkstellen.

Grondleggers prof. Joost Schymkowitz en prof. Frederic Rousseau (beiden VIB-KU Leuven, foto) bewezen het succes van hun designermoleculen Pept-ins al in bacteriën, kankercellen, schimmels, virussen en plantencellen. Hun baanbrekende studies werden gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Science.

Het innovatieve concept gecombineerd met de solide wetenschap vormden de basis om een internationaal gereputeerd investeerdersconsortium samen te brengen in deze nieuwe spin-off met het ingezamelde startkapitaal.

Wat Pept-ins zo bijzonder maakt, is dat ze flexibel ontworpen kunnen worden voor verschillende aandoeningen, en hun ‘doeleiwitten’ ook op moeilijk te bereiken plekken weten te vinden. Daardoor zouden ziekten die tot vandaag onbehandelbaar leken, toch te genezen zijn.

Aelin Therapeutics zal die ambitie op twee sporen uitwerken. In eerste instantie zal het bedrijf antibacteriële medicijnen ontwikkelen, als alternatief voor de traditionele antibiotica waartegen veel ziekten resistent zijn geworden.

Daarnaast legt de start-up zich toe op antikankertherapieën. Het doel is om binnen afzienbare tijd de eerste medicijnen op basis van Pept-ins op patiënten te testen.


ACHTERGROND
Het internationale consortium van investeerders bestaat uit Fund+ en PMV (België), LSP (Nederland) en twee grote corporate fondsen: het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en het Zwitserse Novartis Venture Fund.