Europese samenwerking voor defensie en veiligheid verder ingevoerd

Begin 2018 starten de eerste 17 PESCO-projecten, waarbij België en Nederland zich richten op moderne maritieme mijnenbestrijding om de veiligheid van maritieme handelsroutes te waarborgen.

Trefwoorden: #defensie, #maritiem, #Permanent Structured Cooperation, #PESCO-projecten

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - 25 EU-lidstaten gaan permanent structureel samenwerken op defensie- en veiligheidsgebied. Dat gebeurt onder de vlag van PESCO, wat staat voor 'Permanent Structured Cooperation'. De Raad van ministers van Buitenlandse Zaken richtten het samenwerkingsverband onlangs formeel op in Brussel.

Begin 2018 starten de eerste 17 projecten. Nederland doet er met zeven mee. Het gaat om projecten op het gebied van logistiek, medische capaciteiten, maritieme mijnenbestrijding, cyber en radio communicatie.

Nederland trekt de kar op het gebied van militaire mobiliteit. De huidige veiligheidssituatie vereist dat militair materieel en personeel snel door de EU verplaatst moet kunnen worden. Er zijn nu nog te veel obstakels: van bureaucratische rompslomp tot infrastructuur die niet bestand is tegen zware transporten.

Het duurt nu bij sommige grenzen dagen voordat de benodigde vergunningen rond zijn en militaire voertuigen staan letterlijk stil aan de grens. Minister Ank Bijleveld-Schouten noemde dat eerder onacceptabel. Zeker als bondgenoten in nood verkeren.

Samen met België gaat Nederland daarnaast aan de slag met moderne maritieme mijnenbestrijding. Hierdoor worden schepen, havens en offshore installaties beter beschermd en wordt de veiligheid van maritieme handelsroutes gewaarborgd.

In de overige vijf projecten werkt Nederland aan een netwerk van logistieke hubs in Europa, een meer efficiënte Europese medische capaciteit, cyber, tactische radiocommunicatie en aan een initiatief om EU-trainingsmissies effectiever te maken.

PESCO moet er uiteindelijk toe leiden dat Europa meer eigen verantwoordelijkheid kan en zal nemen op het gebied van veiligheid. Dit resulteert in betere gereedheid en bereidheid van de lidstaten om aan missies en operaties deel te nemen.

Ook de gezamenlijke ontwikkeling van defensiecapaciteiten krijgt een impuls. Defensieaankopen van de EU-landen worden met elkaar in lijn gebracht. Zo is er efficiënter te werken en in te kopen.