Definitieve gunning A24 Blankenburgverbinding

Rijkswaterstaat en Ballast Nedam, DEME en Macquarie Capital hebben het contract voor de A24 Blankenburgverbinding getekend. De opdracht heeft een projectomvang van ongeveer 1 miljard euro.

Trefwoorden: #A24 Blankenburgverbinding, #aanleggen, #Ballast Nedam, #DEME, #Macquarie Capital, #ontwerpen, #Rijkswaterstaat

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.NL - De Blankenburgverbinding moet voor een robuust netwerk en een betere bereikbaarheid van de Rotterdamse havens en Rotterdamse regio zorgen. Daarmee draagt hij bij aan de economische groei in deze regio.

Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat: “Dit is een mooie stap richting de start van de aanleg van de Blankenburgverbinding. Deze compleet nieuwe weg richting de haven van Rotterdam gaat zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer in deze economisch belangrijke regio.”

Het project bestaat uit het ontwerp en de aanleg van de A24 Blankenburgverbinding, inclusief 20 jaar beheer en onderhoud na het beschikbaar komen van de nieuwe infrastructuur. De aandeelhouders binnen het project zijn Macquarie Capital met een belang van 70% en Ballast Nedam Concessies en DEME Concessions Infrastructure, elk met een belang van 15%.

Het project zal worden gerealiseerd door een consortium van Ballast Nedam Infra, en DIMCO en Dredging International (onderdeel van DEME). Daarnaast treedt Macquarie Capital op als de enige financieel adviseur van het consortium BAAK Blankenburg-Verbinding.

De nieuwe 4 kilometer lange A24, inclusief de Blankenburgtunnel, verbindt de A20 en de A15. De verbinding maakt onderdeel uit van de hoofdinfrastructuur van Rotterdam. De A24 verbetert de bereikbaarheid en vermindert de files, in één van de belangrijkste economische regio’s van Nederland.

Het project omvat de aanleg van een afgezonken tunnel onder het Scheur (bij de Nieuwe-Waterweg), een landtunnel, 2 knooppunten (van de A24 op de A20 en de A15) en de verbreding van de A20 tussen de A24 en het Kethelplein.

Het project speelt een belangrijke rol in de realisatie van het Masterplan Rotterdam Vooruit (2009), een ontwikkelingsvisie voor de Rotterdamse regio voor de periode 2020 - 2040.

De realisatie zal in augustus 2018 starten tussen 2022 en 2024 afgerond.