Aquafin sluit eerste groene lening af

Waterzuiveraar Aquafin heeft haar eerste groene lening afgesloten bij BNP Paribas Fortis. Projecten met deze lening gefinancierd, krijgen een extra-financieel certificaat van Cicero.

Trefwoorden: #Aquafin, #BNP Paribas Fortis, #CO2, #duurzaamheid, #groene lening, #projecten

Lees verder

Techniek

( Foto: Aquafin )

ENGINEERINGNET.BE - Nadat waterzuiveraar Aquafin al in september 2015 pionierde door als eerste Belgisch bedrijf een groene obligatie uit te geven, heeft de dochter van de Vlaamse Milieuholding op 6 december 2017 haar eerste groene lening afgesloten in België.

De Noorse onderzoeksinstelling Cicero (Center for International Climate Research) gaat na in welke mate projecten bijdragen tot de uitbouw van een CO2-arme samenleving. Met ‘medium green’ tot ‘dark green’ labels werden de klimaat-en milieu-ambities van Aquafin bevestigd.

Johan Maes, financieel directeur Aquafin: “Wij werken aan een leefomgeving in harmonie met water, in al zijn facetten. Wij staan bekend om een brede en vernieuwende aanpak bij de keuze van onze financieringsbronnen, maar we willen dat het duidelijk is dat we niet aan greenwashing doen. Een externe beoordeling als die van Cicero bevestigt dat het ons ernst is.”

De projecten die met deze groene lening gefinancierd worden, hebben een milderende impact op de klimaatverandering of maken onze omgeving beter bestand tegen de effecten ervan. Andere projecten zorgen voor bijkomende waterzuivering of een toenemende biodiversiteit.

Tot op vandaag voerde Aquafin voor 3,7 miljard euro aan projecten uit om te voldoen aan de Europese en Vlaamse milieuwetgeving. Het aantal inwoners waarvan het rioolwater gezuiverd wordt, steeg op die tijd van 30% naar 83%.

Het bedrijf heeft op dit moment voor 1,4 miljard euro aan nieuwe projecten in zijn opdrachtenportefeuille.