Virtual reality-hub opent eind dit jaar de deuren in Luik

Vanuit dit nieuwe AR/VR-kenniscentrum willen het Californische bedrijf EON Reality en het Waals Gewest onder andere verhoogde en virtuele realiteit promoten bij ondernemingen.

Trefwoorden: #augmented reality, #EON Reality, #virtual reality, #Waals Gewest

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Verder wil men ook de ontwikkeling van nieuwe projecten aanmoedigen en innovatief talent opleiden. Dit initiatief zou volgens de oprichters binnen de vijf jaar 200 banen moeten scheppen.

Ruimte voor demonstratie, ontwikkeling en opleiding
Dit ‘Interactive Digital Center’ (IDC) is niet enig in zijn soort: EON Reality, een bedrijf dat sinds 1999 actief is op het gebied van spitstechnologie, beschikt inmiddels over een netwerk van een dertigtal centra over de hele wereld waaronder een in het Franse Laval.

Onder impuls van Jean-Claude Marcourt, voormalig minister van Economie in de Waalse regering, valt Luik nu de eer te beurt om het volgende IDC te huisvesten op de site Val Benoît.

Het project wordt gefinancierd vanuit een joint venture opgericht door EON Reality zelf (inbreng in natura) en het Waals Gewest (financiële inbreng via Sofipôle, een specifiek onderdeel van de Waalse investeringsmaatschappij), goed voor een startkapitaal van 9,7 miljoen euro.

Het kenniscentrum dat eind dit jaar de deuren opent, herbergt een showroom met de allernieuwste AR/VR-technologieën, een opleidingscentrum, een AR/VR-ontwikkelingslab en de EON ‘Entrepreneur School’.

Tijdens een tien maanden durende opleiding worden de studenten aan de EON Entrepreneur School klaargestoomd tot AR/VR-professionals. Het curriculum omvat een cursus van drie maanden, gevolgd door zeven maanden projectstages.

De studenten verdiepen zich in de basisprincipes van AR en VR, 3D-contentcreatie, codering en projectbeheer. De meest verdienstelijke onder hen krijgen meteen een job aangeboden bij EON Reality. De anderen vinden hun weg naar multimediale of digitale sectoren.

Precieze datum blijft vraagteken
Er hangt nog een waas van onduidelijkheid over de exacte timing van de lancering en de manier waarop de vrijgemaakte budgetten als dusdanig zullen worden gebruikt. Het officiële persbericht schept geen duidelijkheid en ook bij EON Reality viel er geen nieuws te rapen.

Eric Haubruge, vicerector van de Luikse universiteit heeft ondertussen bevestigd dat er achter de schermen wel degelijk contacten zijn tussen de universiteit en EON Reality over mogelijke samenwerkingsverbanden in de toekomst, met name op het gebied van projectontwikkeling (zie kader).

Kennisoverdracht in een stroomversnelling
Het bedrijf profileert zich nadrukkelijk als koploper op het vlak van kennisoverdracht via virtuele en verhoogde realiteit voor industriële en educatieve sectoren.

Hoewel we nog geen bevestiging kregen van de toepassingen die bij de lancering aan bod zullen komen, denken we uiteraard in de richting van innovaties zoals de HoloLens van Microsoft die regelmatig als voorbeeld wordt aangehaald op de website van EON Reality.

Dankzij de functionaliteiten die door deze laatste werden ontwikkeld kunnen gebruikers van dergelijke headsets 3D-projecties koppelen aan fysieke voorwerpen en reële omgevingen, gebaseerd op informatie afkomstig van IoT-sensoren, opvolging van geoposities en verwerking van gegevens afkomstig van kunstmatige intelligentie.

We denken ook aan creatieve platforms waarop gebruikers van alle niveaus hun eigen toepassingen kunnen uitwerken voor de overdracht van AR/VR-kennis en aan programma’s voor afstandsleren en een samenwerking met een stagiair via VoIP (Voice over Internet Protocol), touchscreen of muis.

Deze laatste toepassing kan worden geïntegreerd in ERP- en MRP-systemen zoals SAP en Oracle, en LMS-leersoftware (Learning Management Systems).

Hoever staat het met de partnerships en industriële toepassingen?
Zal dit centrum nieuwe stijl leiden tot partnerships en doorgedreven wisselwerkingen? “Dat zou best wel eens kunnen,” aldus Renaud Delhaye, Program Leader en Expert bij de pool Digital Wallonia van het Agence du Numérique.

“Er is hier een rol weggelegd als demonstratiecentrum: een plek waar mensen worden opgeleid in het gebruik van AR/VR, maar ook een testomgeving voor ondernemingen in volle digitale omschakelingsfase die nog aarzelen over de gewenste toepassing. Op de Technocampus in Gosselies en Mons staat tegen eind 2018 een soortgelijk initiatief op stapel: een 4.0 demonstratiesysteem van toepassingen implementeren waarbij interoperabiliteit en modularisering van productielijnen worden belicht.”

Een vijftiental ondernemingen actief binnen de AR/VR-cluster hebben zich al aangemeld op het platform Digital Wallonia en dit aantal zal de komende jaren allicht nog aanzienlijk toenemen. Volgens R. Delhaye lijkt de bouwsector nu al de vruchten te plukken van de verhoogde realiteit.

“Ik ben er stellig van overtuigd dat deze technologie revolutionaire gevolgen zal hebben op de werkvloer en in de productieprocessen. Met name in de bouwsector zal de inbreng van virtuele voorwerpen het visualiseren van de bouwplaats en eventuele alternatieven veel makkelijker maken. Modellering aan de hand van BIM-software (Building Information Modeling) stelt alle partijen betrokken bij het project in staat de werken virtueel uit te voeren. Die manier van werken leidt tot anticipatie op eventuele conflicten tussen de verschillende aannemers en een optimale planning. Deze aanpak kan uiteraard worden doorgetrokken tot machines in industriële ondernemingen.”

Merken we tot slot op dat het IDC vlak bij het toekomstige simulatiecentrum van de Luikse universiteit wordt ondergebracht, eveneens op de site Val Benoît. Een uitgelezen kans om wisselwerkingen tot stand te brengen met de academische en wetenschappelijke wereld.

Sensibiliseren is de boodschap
Het nieuwe IDC in Luik heeft duidelijk potentieel: de mogelijkheden op het vlak van digitale transformatie die de bedrijven worden aangereikt, lijken veelbelovend.

R.Delhaye relativeert evenwel de situatie: “Op het vlak van digitale maturiteit zullen we samenzitten met bedrijven die tot de wereldtop behoren (JTEKT, Procoplast, Valeo). We zullen dan ook proberen hen als ambassadeurs van nieuwe technologieën bij het project te betrekken. Helaas is er ook een belangrijke meerderheid van Waalse bedrijven die blijft steken in het verbeteren van digitale basissystemen zoals SAP, e-commerce enz. We zien duidelijk dat er zich behoorlijke vertragingen aftekenen op het vlak van toepassingen in processing en productie.”

Als we willen vermijden dat dit initiatief wegdeemstert wegens totale onverschilligheid is er nog heel wat sensibiliseringswerk aan de winkel binnen de Waalse industrie.


(foto's: Microsoft, SPI, Digital Wallonia)
Door Ayoub Alaoui

KADER
Ook de Luikse universiteit is aanwezig op Val Benoît
Het door de raad van bestuur goedgekeurde investeringsplan (60 miljoen euro over vijf jaar) omvat diverse initiatieven in het kader van ‘smart learning centers’. In Val Benoît voorziet men meer bepaald:

  1. Een ruimte gewijd aan voortgezette educatie die ‘Amphithéatre du Futur’ (aula van de toekomst) werd gedoopt. Ook de bedrijfswereld (EON Reality?) zou bij deze opleidingen worden betrokken.
  2. Een simulatiecentrum voor de faculteit geneeskunde waar studenten zich dankzij de AR/VR-technologieën kunnen inleven in reële situaties.