Nieuwe veelzijdige mobiele trojan Loapi ontdekt

Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben nieuwe, intrigerende malware met meerdere modules geïdentificeerd die over een bijna eindeloos aantal kwaadaardige functies blijkt te beschikken.

Trefwoorden: #Android, #cyberattack, #cybercrime, #ICT, #Kaspersky Lab, #malware, #trojan, #worm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET - Deze kwaadaardige functies variëren van cryptovaluta minen tot DDos-aanvallen. Dankzij de modulaire architectuur kunnen er nog meer functies aan worden gekoppeld. De opmerkelijke en krachtige schadelijke software kreeg de naam Loapi.

Loapi onderscheidt zich van de gebruikelijke Android-malware met slechts één functie, zoals banking-trojans, cryptomining-trojans, ...) omdat het een complexe modulaire architectuur heeft, waardoor de trojan een vrijwel onbeperkte hoeveelheid acties op een gecompromitteerd apparaat kan uitvoeren.

De Loapi-trojan wordt verspreid via reclamecampagnes voor antivirusoplossingen of adult-apps. Na de installatie vragen de applicaties om bepaalde beheerdersrechten, waarna de communicatie met command-and-controlservers in het geniep wordt gestart om extra modules te installeren.

Naast de uitgebreide functionaliteit is Loapi in staat om zichzelf te beschermen. Zodra een gebruiker probeert de beheerdersrechten op het apparaat in te trekken, blokkeert de malware het scherm en wordt het venster gesloten.