Innovatieve korrels zorgen voor langer houdbare groenten, fruit en kruiden

De actieve potassium permanganaat korrels van Slowd trekken etheen aan, een gas dat verse groenten, fruit en kruiden aanmaken tijdens het rijpingsproces, en neutraliseren dit.

Trefwoorden: #bederven, #bewaren, #bewaringstermijn, #fruit, #groenten, #potassium permanganaat korrels, #rijpingsproces, #Slowd

Lees verder

Techniek

( Foto: Slowd )

ENGINEERINGNET.NL - Het net geïntroduceerde Slowd vertraagt het rijpingsproces van verse groenten, fruit en kruiden. Dat zorgt ervoor dat consumenten thuis verse groenten, fruit en kruiden langer vers kunnen houden, waardoor ze minder hoeven weg te gooien en dus geld besparen. En zo natuurlijk ook hun steentje bijdragen aan de strijd tegen voedselverspilling, die in Nederland jaarlijks op 5 miljard euro uitkomt.

“Per jaar gooit een gemiddeld gezin ruim 800 euro aan goed bruikbaar voedsel weg. Een deel hiervan bestaat uit groente, kruiden en fruit, dat bederft voordat het opgegeten kan worden," aldus medeoprichter Koen Verhagen van Slowd.

Verse groenten, fruit en kruiden maken etheen aan tijdens het rijpingsproces. Dit etheen zorgt voor een versnelling van de rijping. De actieve potassium permanganaat korrels in Slowd trekken het etheen aan en neutraliseren het. Daardoor vertraagt het rijpingsproces.

De natuurlijke korrels, die door hun poreuze honingraatstructuur een groot oppervlak en daarmee absorptie-vermogen hebben, werken ongeveer dertig dagen in de koelkast, fruitschaal of groentebak. Het resultaat is dat groenten, kruiden en fruit langer vers blijft. Hierdoor is het zo’n 2,5 keer langer dan normaal te gebruiken.

De etheen adsorberende werking van Slowd is onderzocht door onderzoeksinstituut Eurofins. In een testopstelling werd de werking van Slowd getest op avocado’s die er om bekend staan dat ze relatief veel etheen afscheiden. Uit de resultaten van het onderzoek, blijkt dat Slowd ruim 99 procent van het door de avocado afgescheiden etheen wist te adsorberen.

Slowd streeft er naar om circulair te ondernemen. De korrels zijn biologisch afbreekbaar en de kartonnen verpakking is gemaakt van landbouwafval en bedrukt met duurzame inkt.

Daarnaast doneert Slowd jaarlijks een deel van de winst aan de Voedselbanken.