• 25/01/2012
  • |     BB

Eerste brandkleppen met CE-markering op de Europese markt

Vanaf 1 september 2012 moeten tegenstrijdige nationale normen binnen Europa ingetrokken worden en mogen enkel brandkleppen met CE-markering verkocht worden.

Trefwoorden: #bouw, #brand, #brandwering, #ce-markering, #EN 15650:2010, #ontroking, #rf technologies, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Rf Technologies )

ENGINEERINGNET -- Brandkleppen worden geplaatst waar ventilatiekanalen brandwerende compartimentswanden doorkruisen.

Hun taak is de brandwerendheidsgraad van de doorkruiste wand te herstellen en dus de verspreiding van vuur via deze kanalen te voorkomen door de vlammen, rook en hete gassen te stoppen in geval van brand.

Belangrijk voor wie actief is in de bouwsector: vanaf 1 september 2012 zullen nog enkel brandkleppen met een CE-markering mogen verkocht worden.

Momenteel geldt sinds 1 september 2011 een zogenaamde ‘co-existentieperiode’, waarin het de fabrikanten van brandkleppen vrij staat de CE-markering aan te brengen of de oude nationale normen aan te houden zonder CE-markering.

Een CE-markering is een 'paspoort' erkend door elk van de 27 lidstaten van de Europese Unie, waarmee een product in elke lidstaat op de markt gebracht mag worden.

In het geval van brandkleppen bevat dat ‘paspoort’ - productnorm EN 15650:2010 - criteria met betrekking tot brandwerendheid, duurzaamheid en aeraulische prestaties.

Deze nieuwstip is afkomstig van de Belgische fabrikant Rf-Technologies. Dat bedrijf meldt dat het als eerste in Europa de CE-markering mag aanbrengen op zijn ronde en rechthoekige brandkleppen, en op zijn brandwerende vlinderkleppen.


ACHTERGROND
Rf-Technologies, opgericht in 1985 en nog steeds een familiebedrijf, is een fabrikant van brandwerende oplossingen voor compartimentering en ontroking. Tot de klantenkring behoren ziekenhuizen, openbare gebouwen, hotels en kantoorgebouwen. Het bedrijf brengt producten op de markt via een uitgebreid netwerk van partners in meer dan vijftien Europese landen. Er zijn 170 mensen tewerkgesteld in de twee vestigingen in België en Slowakije.