6,7 miljoen euro voor nieuwe middelen tegen taaislijmziekte

De Europese Commissie stelt hiervoor 6,7 miljoen euro beschikbaar aan ruim veertig Europese centra, waaronder de Katholieke Universiteit Leuven en de Europese Cystic Fibrosis Stichting.

Trefwoorden: #cystic fibrose, #Cystic Fibrosis Stichting, #Europese Commissie, #KU Leuven, #onderzoek, #taaislijmziekte

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - UMC Utrecht )

ENGINEERINGNET.BE - De subsidie is bedoeld om nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen voor Europese patiënten die aan taaislijmziekte lijden, ook bekend als cystic fibrose. Nu krijgen veel patiënten met deze ziekte alleen behandelingen om de symptomen te bestrijden.

“In dit onderzoek willen we specifiekere groepen patiënten gaan behandelen, vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben”, zegt professor Kors van der Ent, verbonden aan het UMC Utrecht in Nederland. Dit ziekenhuis leidt het Europese onderzoek. “Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar goede medicijnen en behandelingen voor hen.“

Het onderzoek heeft een duur van vijf jaar en draagt de naam HIT-CF. Voor het onderzoek zullen in heel Europa zo’n 500 mensen door hun artsen benaderd worden om deel te nemen. Bij hen zullen stamcellen worden afgenomen, waaruit mini-darmpjes (organoïden) worden gekweekt in onder andere het Nederlandse Hubrecht Instituut in Utrecht.

“Door bepaalde medicijnen te testen op die mini-darmpjes krijgen we per patiënt een beter beeld welk soort behandeling voor hem of haar werkt”, zegt Van der Ent. “Daardoor kunnen we ook bepaalde behandelingen uitsluiten als die niet blijken te werken bij een patiënt. Zo hopen we dichterbij medicijnen te komen die wel voor hen werken.”

Horizon 2020 is het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie in Europa. Het programma biedt kansen voor iedere organisatie of ondernemer die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie.

Naast het UMC Utrecht zijn ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting, de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit van Lissabon betrokken bij het onderzoek.


Video: