Realisatie Einstein Telescoop kost 827 miljoen euro en levert vele banen op

De universiteit van Luik, het Amsterdamse Nikhef en de universiteit van Hannover willen het EU-project 'Einstein-telescoop' in de wacht slepen en deze op het drielandenpunt realiseren.

Trefwoorden: #Einstein Telescoop, #Nikhef, #The Einstein Telescope Project, #universiteit van Hannover, #universiteit van Luik, #zwaartekrachtgolven

Lees verder

Nieuws

( Foto: Marco Kraan, Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - Doel van de telescoop is het observeren van zwaartekrachtgolven, ofwel 'rimpelingen' in tijd en ruimte die voor het eerst door Albert Einstein zijn voorspeld.

De beoogde nieuwe telescoop bestaat uit drie lange buizen van tien kilometer, die 200 meter onder de grond komen te liggen. In de buizen circuleren laserbundels om zo de zwaartekrachtgolven te detecteren.

De locatie hiervoor is het gebied van de Beneden-Maas. Hier grenzen België, Nederland en Duitsland aan elkaar. Geologisch gezien is dit gebied heel geschikt voor het opstellen van de telescoop.

Maar ook Hongarije, Roemenië, Sardinië en Spanje willen graag deze telescoop op hun gebied. De Europese Unie neemt in 2020 een beslissing wie het project krijgt toegewezen. De toewijzing van dit project zou in dat land duizenden banen kunnen opleveren.

Tijdens de onlangs gehouden bijeenkomst ‘The Einstein Telescope Project’ die georganiseerd werd door de universiteit van Luik zijn onlangs de banden aangehaald tussen Nederland, Duitsland en België. "Het zou goed zijn als Nederland, Duitsland en België meer samen optrekken in het onderzoek naar zwaartekrachtsgolven," aldus Frank Linde, hoofd van de Gravitatiegolvengroep van Nikhef. Het tweedaagse symposium werd bezocht door wetenschappers, bestuurders en mensen uit de industrie.

Het wetenschappelijk programma van de conferentie bestond uit data-analyse, geologie en seismologie en natuurlijk astrofysica. Ook is er gesproken over nauwere samenwerking tussen de drie landen op het gebied van gravitatiegolven. De bijeenkomst trok 140 mensen, met name uit Nederland, België en Duitsland.

Linde hoopt op een meer structurele samenwerking: "We willen in ieder geval gezamenlijk aan de slag bij het werven van fondsen voor een kleine interferometer in het zuiden van Nederland, met armen van 20 meter. Daar zouden we veel van kunnen leren, met oog op de toekomstige Einstein Telescoop.”

De bijeenkomst in Luik verdient later in 2018 zeker een vervolg, aldus Linde.