Zet nieuwe faillissementswetgeving rem op faillissementen ?

Uit de nieuwe Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in april 782 faillissementen (-3%) werden uitgesproken. Na een stijgend aantal de voorbije maanden is dit nu terug een daling.

Trefwoorden: #barometer, #economie, #faillissementen, #Graydon, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Over de eerste vier maanden van het jaar is er wel nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen. In totaal gingen 3.728 bedrijven failliet, oftewel 3,4% meer dan de eerste vier maanden van 2017.

Een mogelijke verklaring voor de daling op federaal niveau is de nieuwe faillissementswetgeving per 1 mei 2018. Waarschijnlijk heeft een aantal organisaties de inwerkingtreding van deze nieuwe wet afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden (waaronder de mogelijkheid van kwijtschelding) van de wet te kunnen aanwenden.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “In dat geval is de daling van het aantal faillissementen van de afgelopen maand niet meer dan een windstilte. Bovendien is het afwachten in hoeverre de nieuwe categorieën ondernemingen die voortaan wél failliet kunnen gaan de komende weken en maanden de boeken zullen neerleggen.”

De daling van het aantal faillissementen in april is het duidelijkst te zien binnen het Brusselse hoofdstedelijke gewest. In vergelijking met april 2017 noteert Graydon een daling van 8,9%. Ook binnen het Waalse gewest is sprake van een duidelijke afname. Hier werden 9,5% minder faillissementen uitgesproken ten opzichte van april 2017. In het Vlaamse gewest ziet Graydon in april wel een lichte stijging van het aantal faillissementen (2,9%).

In de eerste vier maanden van het jaar noteerde het Brusselse gewest 1.013 faillissementen (+46%), wat het hoogste aantal faillissementen ooit is over deze periode. Het Vlaamse gewest telt 1.769 uitspraken (-8%), waarmee dit gewest het laagste aantal faillissementen van het afgelopen decennium noteert.

Op provinciaal niveau zijn echter wel stijgingen te zien: in de periode januari – april zijn de faillissementen toegenomen in de provincies West-Vlaanderen (+13,6%) en Vlaams-Brabant (+1%).

Binnen het Waalse gewest noteert Graydon in de eerste vier maanden 929 uitspraken (-4%), waarbij echter binnen de provincie Waals-Brabant met 155 faillissementen een sterke stijging te zien is (+15,6%).

Opnieuw worden de meeste faillissementen uitgesproken in de bouwnijverheid.