A-Mansia pakt overgewicht en obesitas aan

De Wageningse universiteit en de Université Catholique de Louvain ontwikkelen op basis van de bacterie Akkermansia een voedingssupplement tegen onder meer obesitas en diabetes.

Trefwoorden: #A-Mansia, #Akkermansia muciniphila-bacterie, #cholesterol, #darmontsteking, #darmstelsel, #diabetes, #obesitas, #Université Catholique de Louvain, #Wageningen University

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - De Akkermansia muciniphila-bacterie werd in 2004 ontdekt door de Wageningse (Nederland) hoogleraar prof. Willem de Vos.

Vier jaar later bracht prof. Patrice Cani en zijn team aan de Université Catholique de Louvain (UCL) de gezondheidseffecten in kaart. Beide teams bewezen dat de levende bacterie de effecten van obesitas en diabetes type II bij muizen vermindert.

In een preklinisch model, waarbij de bacterie gepasteuriseerd werd, bleek de bacterie volledig de negatieve effecten van een vetrijk dieet teniet te doen. De pasteurisatie verhoogt de effectiviteit van Akkermansia dus op een veilige wijze, zoals tests tussen 2015 en 2018 uitwezen.

In 2015 ontdekte het team van De Vos op het buitenmembraan van Akkermansia een eiwit met specifieke signalerende eigenschappen, die in de aansluitende preklinische studie aan de UCL gunstige gezondheidseffecten bleek te hebben.

Deze ontdekking maakte het mogelijk om twee complementaire richtingen uit te werken: voedingsonderzoek met de gepasteuriseerde bacterie en medisch onderzoek met het eiwit.

Akkermansia is van nature aanwezig in het darmstelsel van de mens. De dichtheden variëren per individu. Tests hebben aangetoond dat in bepaalde situaties een ‘Akkermansia-tekort’ kan ontstaan. Het doel van een interventie is nu om de Akkermansia-populatie in de darmen te herstellen.

Dit om zo interacties van Akkermansia met andere bacteriën te bevorderen, ter ondersteuning van onder meer normale spiegels van cholesterol en suiker. Daarmee zouden ook andere ziekten, zoals bijvoorbeeld darmontsteking, zijn aan te pakken.

De spin-off A-Mansia heeft in een jaar tijd 13 miljoen euro aan financiering ontvangen, van onder meer het Franse investeringsfonds Seventure, dat gespecialiseerd is in het domein van de microbiota. Fonds Vives II (UCL), SRIW en Nivelinvest droegen ook bij.

Het bedrijf vestigt zich in het wetenschapspark Mont-Saint-Guibert, gelegen nabij de UCL. De R&D van A-Mansia wordt uitgevoerd in laboratoria van de UCL en de Nederlandse Wageningen University.


(figuur: Willem M. de Vos - Microbe Profile: Akkermansia muciniphila)