Einde digibesitas-fenomeen nog niet in zicht

Uit de nieuwe imec.digimeter, gebaseerd op een bevraging bij meer dan 2.300 vlamingen, blijkt dat het einde van het digibesitas-fenomeen in Vlaanderen nog niet in zicht is.

Trefwoorden: #afhankelijkheid, #digibesitas, #digimeter, #imec, #online, #smartphone, #social media, #tablet

Lees verder

Nieuws

( Foto: bloomua / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwste cijfers tonen dat het gebruik van digitale diensten boomt en dat ook de afhankelijkheid ervan toeneemt. Dat laatste blijkt vooral bij twintigers en dertigers een probleem te zijn.

Het goede nieuws is dan weer dat de Vlamingen digibesitas ondertussen lijken te (h)erkennen. 60% van de smartphonegebruikers leggen zichzelf zelfs spontaan regels op om dat gebruik onder controle te houden. Ze geven echter ook toe dat hen dat in de praktijk maar moeilijk lukt.

Daarom breidden de imec.digimeter-onderzoekers hun studie dit jaar uit met een ‘Mobile DNA’-app waarmee iedereen zijn/haar mediagebruik in detail in kaart kan brengen en op basis van die inzichten gericht aan de slag kan.

“Een eerste opvallende vaststelling van de nieuwe imec.digimeter-studie is dat het – simultane – gebruik van digitale diensten blijft boomen,” zegt Lieven De Marez, de drijvende kracht achter het imec.digimeter-onderzoek en professor bij mict, een imec onderzoeksgroep aan de UGent.

Ook de manier waarop de Vlaming die diensten gebruikt, evolueert (de smartphone en laptop/computer lijken het pleit te winnen). Hoewel bijna iedereen thuis toegang heeft tot meerdere schermen (van gameconsoles en computers tot smartphones, tablets en tv’s), werd aangegeven dat de smartphone (37%) en de computer (24%) het meest onmisbaar is. Bij de twintigers zijn die verschillen nog meer uitgesproken: 54% van hen vindt zijn of haar smartphone het meest onmisbaar.

Bart Vanhaelewyn, onderzoeker bij imec en analist van de imec.digimeter-data: “Maar samen met het stijgend gebruik van digitale toepassingen neemt ook de afhankelijkheid ervan toe. Steeds meer mensen vinden dat ze te veel tijd besteden aan sociale media: in vergelijking met 2016 steeg dat aantal naar 34%.”


ACHTERGROND
Het imec.digimeter-rapport is een initiatief van imec.livinglabs en haar onderzoekers binnen de vakgroep Media & ICT (mict), een imec onderzoeksgroep aan de UGent. Het wordt geproduceerd op basis van zelf-gerapporteerde data uit een enquête die sinds 2009 wordt voorgelegd aan een statistisch representatieve groep Vlamingen (vanaf 15 jaar).