• 26/01/2012

Platform voor Drijvend Bouwen opgestart

Platform Drijvend Bouwen is een landelijk opererende organisatie die zich richt op het (inter)nationaal vlot trekken van bouwen op het water.

Trefwoorden: #amfibisch bouwen, #drijvend bouwen, #NTA 8111, #pdb

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De stichting Platform Drijvend Bouwen (PDB) is officieel van start gegaan. Het platform wil alle initiatieven op het gebied van drijvend bouwen verenigen en helpen verder uit te bouwen. Streefdoel is van Nederland uiteindelijk te maken voor drijvende verstedelijking, waardoor het een interessante internationale markt wordt.

PDB is een landelijk opererende organisatie die zich richt op het (inter)nationaal vlot trekken van bouwen op het water. Het brengt daarvoor de relevante partijen uit de publieke, private, maatschappelijke en kennissectoren bij elkaar.

Drijvend en amfibisch bouwen zou kwalitatief hoogwaardige oplossingen bieden voor klimaatbestendige en duurzame gebiedsontwikkeling, dit in zowel waterlocaties als in deltagebieden. Het kan een interessant alternatief blijken binnen de verstedelijkingsopgave: bouwen waar ruimte schaars is.

Het bevindt zich echter nog in een pioniersstadium. Door het stelselmatig slechten van barrières en het benutten van kansen wordt verwacht dat er een interessante thuismarkt ontstaat met grote exportkansen.

In oktober was reeds de Nederlandse Technische Afspraak NTA 8111 voor drijvende bouwwerken gepresenteerd. Doel daarvan was een aantal afspraken en prestatiespecificaties tussen markt- en overheidspartijen vast te leggen over gesignaleerde knelpunten en onderwerpen van drijvend bouwen, die nog niet of onvoldoende door de bouwregelgeving waren geregeld. Deze NTA hield daarbij rekening met bepalingen uit zowel het Bouwbesluit 2003 als het Bouwbesluit 2012.

De NTA is wel gebaseerd op bestaande kennis en kan daarmee niet álle belemmeringen wegnemen. Daarvoor zijn innovaties nodig, onderzoek, politieke lobby en uiteindelijk een aangepaste NTA. Meer bepaald heeft het PDB een tiental belemmeringen vastgesteld die zij wenst op te ruimen. De belangrijkste is de juridische onduidelijkheid rondom de definities van roerend (ligplaatsvergunning nodig) en onroerend goed (bouwbesluit van toepassing).


(KV) (foto PDB/NEN)