Rendement van zonnepanelen verhogen met folie

Zonnepanelen gebruiken maar een deel van het zonlicht om elektrisch vermogen op te wekken. De andere stralen, UV en infrarood, verhitten de panelen en verlagen het rendement.

Trefwoorden: #CrossRoads2, #folie, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #rendement, #subsidie, #UV-stralen, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Ons zonnespectrum omvat onder meer zichtbaar licht, UV-stralen en infraroodstralen. Fotovoltaïsche panelen (PV) gebruiken enkel de energie van het zichtbare licht om elektrisch vermogen op te wekken.

UV- en infraroodstralen worden niet in elektriciteit geconverteerd, maar ze zorgen er wel voor dat zonnepanelen heel warm worden. Daardoor verliezen de panelen 20 à 30% rendement.

CrossRoads2, een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland, subsidieert daarom drie bedrijven die een folie ontwerpen om die ongebruikte stralen te reflecteren, waardoor PV-modules koeler blijven en hun rendement stijgt.

Projectpartners Umisol Group, TTC Grevelingendam en Group Michiels Advanced Materials ontwikkelen en testen meerdere folies en sturen ze bij in functie van temperatuur, vermogen en rendementsverbetering. De meest efficiënte optie wordt uiteindelijk op de markt gebracht.

De reflecterende folie zal in eerste instantie vooral in nieuwe zonnepanelen geïntegreerd worden. Op termijn bekijken de projectpartners ook de mogelijkheden om bestaande installaties te verbeteren.

De projectpartners hopen in de loop van 2018 een eerste werkbaar model klaar te hebben.