Digital Journey Tracker: catch your perfect wave

Met de digitalisering valt heel wat te beleven: het IoT, big data, cloud, virtual reality, augmented reality, artificiële intelligentie… Het is de perfecte golf om op mee te surfen.

Trefwoorden: #Agoria, #Artificiële Intelligentie, #augmented reality, #big data, #cloud, #Digital Journey Tracker, #IoT, #Sirris, #virtual reality

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Wie de digitalisering slim aanpakt, beschikt over heel wat mogelijkheden om meerwaarde te scheppen voor zijn klanten en de concurrentie een stap voor te zijn. Digitale technologieën maken nieuwe systemen en businessmodellen mogelijk.

Driekwart van onze leden geeft aan dat de digitale transformatie een van de belangrijkste topics is binnen hun bedrijf. Negen op de tien bedrijven zien de komende jaren een impact van digitalisering op hun producten, processen of zelfs op hun zakenmodel.

Voor drie op vier bedrijven is digitalisering vandaag ‘strategisch’ en dus een zaak van de bedrijfsleider en de raad van bestuur. Maar de vraag die op de lippen van onze leden brandt: wat doen Agoria en Sirris concreet voor ons om de digitalisering naar een hoger niveau te tillen?

Koppen bij elkaar
Bedrijven hebben nood aan een duidelijke wegwijzer in het doolhof van de digitalisering. Agoria en Sirris, die daarin een mooi trackrecord kunnen voorleggen, staken de koppen bijeen. De afgelopen maanden consolideerden we de kennis, die de voorbije tien jaar is opgebouwd, in één verhaal.

Het was geen eenvoudige opdracht. Digitalisering heeft verschillende gezichten en het industriële landschap in België is enorm rijk. Het advies voor een maakbedrijf verschilt bijvoorbeeld enorm van dat voor een bedrijf dat software of diensten levert. De verschillen zijn groot, maar tegelijk komen dezelfde patronen terug.

Het bos door de bomen
Het resultaat is een gevalideerd instrument dat je zal gidsen tijdens de ‘digital journey’ van jouw bedrijf. De Digital Journey Tracker biedt een overzichtelijk kader dat bruikbaar is voor alle soorten bedrijven. De tool onderscheidt drie soorten bedrijven: bedrijven die fysieke producten maken, zij die digitale producten ontwikkelen en een derde groep die diensten levert.

Er is ook een tweede dimensie waarbij een bedrijf kijkt naar de digitalisering van ofwel zijn aanbod, ofwel zijn processen, ofwel zijn zakenmodel. We stellen verschillende mogelijkheden voor en reiken concrete voorbeelden aan, die bedrijven duidelijk maken dat actie niet ingewikkeld hoeft te zijn en op korte termijn al ondernomen kan worden.

Tot slot nog even een bericht aan de overheid: ook voor jullie is het hoog tijd om de omslag te maken naar ‘radicaal digitaal’. Maak werk van digitale systemen over agentschappen en departementen heen, smart cities en data rond energie, mobiliteit, veiligheid en milieu. Voer digitalisering door in het onderwijs.

Vul STEM (science, technology, engineering & mathematics) aan met de ‘a’ van ‘arts’, want creatief denken is het denken van de toekomst, en… STEAM klinkt best wel goed. Geef het voorbeeld zodat we de boot niet missen.


Door Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen en
Herman Derache, directeur Sirris en head center of expertise innovation Agoria

Surf’s up! Catch your wave met de digitaljourneytracker.be