IBM/Sagemcom gekozen voor productie digitale meters

De Vlaamse netbeheerders Eandis en Infrax hebben het contract voor de productie van de digitale energiemeters gegund aan een samenwerkingsverband tussen IBM België en Sagemcom.

Trefwoorden: #digitale meter, #Eandis, #energiemeter, #IBM, #Infrax, #Sagemcom, #Vlaamse Overheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Vlaamse Overheid )

ENGINEERINGNET.BE - Deze twee bedrijven zullen samen instaan voor de ontwikkeling, productie en levering van de nieuwe meter die vanaf 2019 de klassieke, mechanische meters met ronddraaiende schijf zal vervangen.

Binnen de constructie staat het Franse Sagemcom in voor de ontwikkeling, productie en levering van de meters en het digitale metersysteem en beheert IBM België het systeem om de meters op afstand uit te kunnen lezen.

De digitale meter wordt, zoals de Vlaamse regering bepaald heeft, een maximaal standaardmodel dat de consument de vrije keuze laat om de meter via een datapoort al dan niet uit te breiden met extra, slimme toepassingen.

De specifieke meter voor Vlaanderen wordt de komende maanden geproduceerd en later dit jaar door de netbeheerders aan het brede publiek voorgesteld. De eerste nieuwe meters worden voor het jaareinde geplaatst.

Vlaanderen is een van de laatste regio's in Europa die naar digitale meters overschakelt. De mechanische meters die we kennen zullen binnenkort niet meer worden geproduceerd. Er moet dus sowieso een nieuw standaardmodel voor de toekomst gekozen worden.

Daarnaast verandert het energielandschap erg snel: we gaan van centrale productie meer en meer naar lokale productie. We hebben dus ook meters nodig die niet alleen de afname maar ook de door de klant zelf geproduceerde energie meten.

Deze digitale meters monitoren de veiligheid en stabiliteit van die ‘nieuwe’ energienetten.