Waalse bietentelers willen coöperatieve suikerfabriek bouwen

De kosten voor de nieuwe fabriek liggen op ongeveer 300 miljoen euro en de geplande verwerkingscapaciteit op jaarbasis zal naar schatting minimaal 1,5 miljoen ton suikerbieten zijn.

Trefwoorden: #bietentelers, #coöperatieve suikerfabriek, #Tiense Suikerraffinaderij, #Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: taina / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveer 1.750 telers van suikerbieten hebben een intentieverklaring getekend voor de nieuwbouw van een suikerfabriek.

Dat is ruim een derde van alle Waalse bietentelers. De nieuwe fabriek komt te liggen in Seneffe, op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Brussel.

Het initiatief voor de bouw van de nieuwe suikerfabriek is genomen door de Vereniging van Waalse bietenplanters (ABW). Redenen hiervoor zijn de tegenvallende bietenprijzen en problemen tussen de Belgische bietentelers en verwerker Tiense Suikerraffinaderij.

Kosten van deze fabriek worden geschat op ongeveer 300 miljoen euro, waarvan 50 miljoen euro voor rekening van de telers gaat komen. Dat komt neer op ongeveer 30 euro per geleverde ton.

De initiatiefnemers van de nieuwe fabriek voeren onderhandelingen met investeerders om het resterende bedrag binnen te halen. Er ligt onder meer een aanvraag van 30 miljoen euro bij de publieke investeringsmaatschappij Société Régionale d’Investissement de Wallonie (SRIW).

Ook voeren de initiatiefnemers gesprekken met de Europese Investeringsbank en vier grote commerciële banken in België voor het resterende bedrag van 220 miljoen euro. Voor dit hele proces is een jaar uitgetrokken, waarin ook de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

Doel is om in maart 2019 met de bouw van de fabriek te starten. Deze moet operationeel zijn in september 2021. De fabriek gaat zo'n negentig arbeidsplaatsen opleveren. Als de plannen doorgaan, is het voor het eerst in 30 jaar dat er weer een nieuwe bietenfabriek wordt gebouwd in Europa.

De initiatiefnemers benadrukken dat ook bietentelers vanuit Noord-Frankrijk en Vlaanderen welkom zijn om mee te doen met het opzetten van de coöperatieve suikerfabriek.