Aantal faillissementen in februari met 4% gestegen

Uit de nieuwste Graydon Barometer faillissementen blijkt dat het aantal faillissementen (901) in ons land in februari met 4% gestegen is in vergelijking met vorig jaar.

Trefwoorden: #barometer, #economie, #faillissementen, #Graydon, #jobs, #vacatures

Lees verder

HR

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de eerste twee maanden van 2018 waren er in totaal 1.895 faillissementsuitspraken, dat is een toename van 7,9% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De stijging waarmee we het jaar hebben ingezet, heeft zich ook afgelopen maand doorgezet. Enkel tijdens dezelfde periode 2013 en 2014 noteerden we zwaardere cijfers.”

De stijging op federaal niveau concentreert zich vooral bij de Brusselse rechtbanken. In de eerste twee maanden van dit jaar waren er in het Brusselse Gewest 524 faillissementsuitspraken, een stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar met 60,7%.

Daarmee neemt het Brusselse Gewest 27% van alle Belgische faillissementen voor zijn rekening (t.o.v. 18% in 2017). Dezelfde tendens is waar te nemen binnen het grondgebied Halle-Vilvoorde, hier waren over de periode januari-februari 2017 79 faillissementsuitspraken, oftewel een stijging van 54,2%.

Binnen het Waalse gewest zet de stijging van het aantal faillissementen zich in februari niet door. In februari noteert Graydon 201 uitspraken, een daling met 20% in vergelijking met februari 2017. Waar in januari nog duidelijke pieken te zien waren in onder meer Waals-Brabant, Namen en Luik, is er in de maand februari in geen enkele Waalse provincie een stijging.

In het Vlaamse gewest zet de daling zich systematisch verder. Over de eerste twee maanden van dit jaar werden 870 uitspraken (-7,9%) genoteerd waarvan 423 (-2,08%) in februari. Binnen het Vlaamse gewest zijn er wel tegengestelde bewegingen te zien.

Zo is het aantal faillissementen gestegen in West-Vlaanderen (+13,4%), Limburg (+12,6%) en Vlaams-Brabant (+13,7%). Na de pieken verleden jaar binnen de provincie Oost-Vlaanderen is er nu een daling van het aantal faillissementen met 28,8%. Binnen de provincie Antwerpen daalde gedurende de eerste twee maanden van dit jaar het aantal faillissementen (-14,6%).

De eerste twee maanden van 2018 in ogenschouw nemend, is niet de horeca maar wel de bouwnijverheid de grootste leverancier van faillissementen.