Nieuw EU project voor ontwikkeling virtuele kopie van eigen gezondheid

Health EU is een groot project, met onder meer imec en de KU Leuven, dat aanspraak maakt op een FET Flagship-subsidie van de Europese Unie ter waarde van 1 miljard euro.

Trefwoorden: #Europese Unie, #FET Flagship-subsidie, #gezondheid, #Health EU, #imec, #KU Leuven, #project, #virtueel

Lees verder

research

( Foto: screenshot health-eu.eu )

ENGINEERINGNET.BE - Een medische avatar is een virtuele kopie van jezelf, waarop je je persoonlijke gegevens kunt aflezen en waarmee je je gezondheid beter kunt bewaken en die ook leidt tot een betere behandeling, mocht je ziek worden.

Naast een betere preventie en snellere diagnose, wil Health EU deze avatars ook ontwikkelen voor gerichte medicatie en behandelingen op maat, met name voor ziekten als kanker en hart- en vaatziekten, en chronische en neurodegeneratieve aandoeningen.

Meer dan 90 wetenschappers van 47 toonaangevende onderzoeksgroepen van universiteiten, instituten, klinieken en bedrijven in 16 Europese landen, waaronder België, zijn betrokken bij Health EU. De Technische Universiteit van Lausanne (EPFL) heeft de leiding over het project.

De centrale gedachte achter het project is om medicatie op maat te combineren met digitale technologie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologische ontwikkelingen, zoals onderling verbonden voorwerpen, kunstmatige intelligentie en het concept van de 'digitale tweeling'.

Een digitale tweeling is een digitale kopie van een voorwerp, die kan worden gebruikt om het effect van bepaalde variabelen, processen en scenario's te testen en te meten, wat in het echt onmogelijk zou zijn. Deze benadering wordt al gebruikt in de lucht- en ruimtevaarttechniek en astrofysica en in de auto-industrie. Maar op mensen is deze techniek nog niet eerder toegepast.

'Met hun plannen om digitale en fysieke menselijke avatars te combineren, brengt Health EU het concept van de digitale tweeling naar een ongekend, totaal nieuw niveau,' zegt Chris Van Hoof, directeur van Connected Health Solutions en verbonden aan het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (imec).

Health EU heeft onlangs een aanvraag ingediend om als FET Flagship te worden erkend. Het gaat hierbij om het verkrijgen van een onderzoeksbudget van ongeveer 1 miljard euro voor tien jaar. Het besluit hierover valt naar verwachting begin 2020.