Vlaamse industrie bespaart energieverbruik van 150.000 gezinnen

De energie-intensieve industrie in Vlaanderen ligt op koers om dit jaar een energiebesparing van 17,4 Petajoule of 4.833 GWh te realiseren. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de EBO.

Trefwoorden: #chemie, #EBO, #energie, #EnergieBeleidsOvereenkomst, #energiebesparing, #industrie, #life sciences

Lees verder

Nieuws

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Deze besparing is vergelijkbaar met het gemiddeld jaarverbruik van 150.000 gezinnen of het equivalent van het isoleren van een half miljoen daken.

De eerste resultaten van de Energie­Beleids­Overeen­komsten (EBO) werden vandaag voorgesteld tijdens een werkbezoek van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein aan chemiebedrijf Covestro in Antwerpen.

EBO's zijn een partnerschap tussen de Vlaamse overheid en ruim 300 ondernemingen uit diverse industriële sectoren zoals chemie, kunststoffen, staal, voeding, metaal, papier, textiel en glas.

De bedrijven engageren zich om energiebesparende maatregelen uit te voeren die op basis van energieaudits en energieplannen economisch rendabel zijn. De uitvoering van de maatregelen wordt jaarlijks nauwgezet opgevolgd. In ruil legt de Vlaamse overheid geen bijkomende administratieve lasten of nieuwe regelgeving op.

De eerste resultaten zijn bijzonder positief. 328 bedrijven hebben tussen 2015 en 2018 bijna 2.500 maatregelen gepland om te besparen op hun energieconsumptie. Dit moet eind dit jaar een besparing opleveren van 17,4 PJ of 3,6% op het totale primaire energieverbruik in vergelijking met referentiejaar 2014.

Hiermee realiseert de industrie 63% van de door Europa opgelegde doelstellingen voor energie-efficiëntie die Vlaanderen tegen 2020 moet halen. De meest recente monitoring van eind 2016 toont aan dat de deelnemende bedrijven op dat moment al ruim de helft van de geplande besparing effectief gerealiseerd hadden.

Hierdoor werd 515.000 ton aan CO2-emissies vermeden, vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 260.000 auto’s.