VIB-KUL wetenschappers ontdekken nieuwe strategie tegen schimmelinfecties

Wetenschappers aan het VIB-KUL Centrum voor Microbiologie ontdekten dat bepaalde plantenextracten na verdamping, erg actief blijken tegen de meest resistente vorm van de 2 Candida schimmels.

Trefwoorden: #candida schimmel, #KU Leuven, #onderzoek, #plantenextract, #resistentie, #VIB

Lees verder

research

( Foto: Garnhami - Own work, CC BY-SA 4.0 )

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoek, geleid door prof. Patrick Van Dijck, is geworteld in het probleem van oprukkende resistente schimmels. Zo blijkt Candida in steeds meer gevallen bestand tegen fluconazol, het meest gebruikte antischimmelmiddel.

Wetenschappers proberen daarom de vermeende positieve eigenschappen van stoffen zoals essentiële oliën (stoffen die vrijkomen vrij door stoomdestillatie of koud persen van citrusvruchten) ook aan objectieve tests te onderwerpen.

Het onderzoekteam verzamelde 175 oliën, goed voor ruim 1.000 moleculen. Bedoeling was om actieve stoffen in deze complexe mengsels te ontdekken. Daarvoor ontwikkelden ze een nieuwe labotest.

Die moest nagaan of die stoffen ook antischimmeleigenschappen vertonen als ze vanop een afstand verdampt werden. Dat kan eventueel interessant zijn voor nieuwe toekomstige toepassingen.

Prof. Patrick Van Dijck (VIB-KU Leuven): “We hebben twee varianten van de schimmel Candida getest. En ongeveer de helft van de geteste essentiële oliën en hun bestanddelen bleken, na verdamping en heroplossen over een afstand, krachtige remmers voor de meest resistente schimmel van de twee. Met deze test hebben we ook de werking van de meest gebruikte anti-schimmelmedicijnen afgetoetst. Wat bleek: geen van hen toonde enige activiteit over een afstand.”

Met dit onderzoek ontwikkelden prof. Van Dijck en zijn team nu een eenvoudige test om de activiteit van vluchtige moleculen over een afstand te evalueren tegen schimmels. De resultaten moeten wel nog klinisch gevalideerd worden, maar de mogelijke toepassingen zijn legio.

Coauteur Adam Feyaerts (VIB-KU Leuven): “Onze inzichten zijn onder andere een goed startpunt om nieuwe vluchtige moleculen te ontwikkelen. Met deze moleculen kunnen we bijvoorbeeld anders moeilijke plaatsen bereiken.

Denk maar aan toepassingen zoals hygiënisch onderhoud in ziekenhuizen of longinfecties bij patiënten. Ook in de landbouw zijn er mogelijkheden, zoals besmetting na oogsten voorkomen of gewasbescherming.”


(bron: VIB)