KU Leuven neemt stralingslabo in Geel in gebruik

Gisteren werd het nieuwe stralingslabo op de KU Leuven Campus Geel in gebruik genomen. Het labo beschikt over een x-ray toestel en een laseropstelling die uniek zijn in de Benelux.

Trefwoorden: #CERN, #computerchip, #KU Leuven, #ruimtevaart, #stralingslabo, #testen

Lees verder

research

( Foto: KU Leuven - © Robin Theunis )

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers zullen in dit nieuwe stralingslabo nog beter kunnen testen hoe computerchips reageren op nucleaire straling. Deze chips worden onder andere gebruikt in de ruimtevaart, de luchtvaart of kerncentrales.

Paul Leroux, professor elektrotechniek: “Elektronische componenten worden steeds kleiner, maar daardoor ook gevoeliger voor straling. In dit nieuwe labo zullen we nog beter kunnen testen hoe deze elektronische componenten reageren op de straling. Op basis van de resultaten passen we de chips aan zodat ze bruikbaar zijn in de ruimtevaart of het CERN in Zwitserland.”

Het nieuwe x-ray bestralingstoestel kan op korte tijd zeer hoge dosissen straling afvuren op elektronische systemen. De laseropstelling maakt het dan weer mogelijk om met een nauwkeurigheid van 100 nanometer elk stukje van een chip onder de loep te nemen.

Het labo, dat de naam ADVISE RELY Lab meekrijgt, zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar kan ook ingeschakeld worden door bedrijven om er hun elektronica te testen op gevoeligheid aan nucleaire straling.