• 31/01/2012
  • |     BB

Drie Vlaamse organisaties stappen in Europees EnAlgae-project

Flanders' Maritime Cluster, Howest en Universiteit Gent nemen deel aan het Europese EnAlgae-project rond algengebaseerde biomassa.

Trefwoorden: #algen, #enalgae, #Flanders’Maritime Cluster, #howest, #ingrid lieten, #innovatie, #mais, #onderzoek, #research, #ugent, #universiteit gent

Lees verder

research

( Foto: EnAlgae )

ENGINEERINGNET.BE -- Flanders’ Maritime Cluster vzw, de Hogeschool West-Vlaanderen en de Universiteit Gent participeren in het Europese EnAlgae-project. Dat meldt UGent in een persbericht.

Vandaag zijn op algen gestoelde energietechnologieën nog in een vroeg ontwikkelingsstadium, maar ze evolueren snel, vooral omdat ze een alternatief zijn voor biomassa op basis van koolzaad en maïs.

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten: “De productie van algen gaat de concurrentie niet aan met de voedselproductie. Daardoor vermijden we de negatieve effecten op het vlak van prijzen en biodiversiteit. Het project heeft dus een maatschappelijk en economisch hefboomeffect.”

Binnen EnAlgae - 'Energetic Algae' - gaan experts van over heel Noordwest-Europa een netwerk van pilootinstallaties bouwen. De ervaring met deze pilots moet leiden tot ‘best practices’, die nadien als leidraad zullen dienen voor het Europees beleid terzake.


ACHTERGROND
In de praktijk zal de Universiteit Gent vanuit een micro-economisch en een duurzaamheidperspectief voornamelijk aan SWOT-analyses werken.
Flanders’ Maritime Cluster onderzoekt het valorisatiepotentieel voor de teelt van macro-algen (zeewier) voor de Vlaamse mariene en maritieme industrie, en de Hogeschool West-Vlaanderen bouwt en test op verschillende bedrijfssites een mobiele pilootinstallatie, bestaande uit open vijversystemen.