Antwerpse haven gaat maritieme opleidingen geven in Brazilië

De Antwerpse haven gaat eigen lessenreeksen voorzien in twee opleidingscentra voor maritieme professionals die reeds actief zijn in Brazilië, om het management te professionaliseren.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Brazilië, #haven, #Havenbedrijf Antwerpen, #Haven van Antwerpen, #Marc Van Peel, #opleiding

Lees verder

Techniek

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Havenschepen Marc Van Peel ondertekende hiervoor een overeenkomst met onder meer Maurício Quintella, de Braziliaanse minister van Transport, Havens en Burgerluchtvaart.

De haven van Antwerpen paste eerder al met succes een gelijkaardig model toe in India, waar een speciaal opleidingscentrum voor maritieme professionals werd ingericht in de Indiase havenstad Mumbai.

Van Peel: “Onze opleidings- en trainingsdochter APEC heeft aantoonbare en relevante ervaring in het trainen van havenprofessionals. Antwerpen is bovendien een belangrijke handelspartner voor Brazilië. Dankzij ons aanbod zullen we de samenwerking verder versterken.”

Brazilië telt 45 publieke havens en 131 private haventerminals. De havens zijn cruciaal voor de buitenlandse handel van Brazilië. In 2015 werd maar liefst 98,6% van de Braziliaanse export via de havens vervoerd.

Toch is er nog werk aan de winkel: de nood aan modernisering van de logistieke infrastructuur blijft groot en is een van de belangrijkste succesfactoren om de economie en de internationale competitiviteit van het land een boost te geven. De havenwet die in 2013 werd goedgekeurd, blijft van toepassing en voorziet onder meer in een modernisering van de havens.

Kristof Waterschoot, managing director van APEC: “Het is in dat kader dat wij door het Braziliaanse ministerie om een ruimere inbreng werd gevraagd. Onze organisatie is immers geen onbekende in Braziliaanse havenmiddens. Ruim 660 maritieme professionals uit Brazilië volgden tot op vandaag een seminarie of opleiding in Antwerpen.”

Antwerpen en Brazilië engageren zich er toe om twee bestaande opleidingsinstituten in Sao Paulo in het zuiden en in het noordelijk gelegen Alagoas op APEC-leest te schoeien. Dat betekent dat Antwerpen onder meer verantwoordelijk wordt voor het samenstellen van doelgerichte programma’s en het aanleveren van docenten.