Vlaamse wetenschappers winnen prestigieuze Amerikaanse geldprijs

Wetenschappers van IDLab, een onderzoeksgroep van imec binnen de UGent en UAntwerpen, werken aan een systeem voor draadloze netwerken, om ook in crisissituaties vlot te kunnen communiceren.

Trefwoorden: #challenge, #crisis, #DARPA, #draadloze communicatie, #draadloze netwerken, #IDLab, #imec, #UAntwerpen, #UAntwerpen, #UGent

Lees verder

research

( Foto: vadymvdrobot / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - De prestigieuze DARPA-challenges zijn wereldwijde wedstrijden waar teams van onderzoekers werken rond een opgelegd thema, een onderwerp waar de wereld van wakker ligt. Teams die de beste oplossing ontwikkeld hebben voor een specifieke technologische uitdaging, krijgen de DARPA award om hun technologie verder te ontwikkelen.

Eind jaren zestig was het bijvoorbeeld de opdracht om computers met elkaar te verbinden. Daar kwam toen het Arpanet, voorloper van ons huidige internet, uit voort. Recenter ontkiemde ook het idee voor de zelfrijdende auto van Google vanuit de DARPA grand challenge. De meest recente challenge (2017-2019) bestaat er in om een zo goed mogelijk systeem voor draadloze netwerken te ontwikkelen dat ook in crisistijd betrouwbaar functioneert.

Prof. Steven Latré (UAntwerpen - imec): “Na bijvoorbeeld een aanslag kunnen de huidige draadloze technologieën zoals 4G onbruikbaar worden. Ook bij bijvoorbeeld een bosbrand speelt communicatie een essentiële rol. Maar in een gebied zonder 3G of 4G ontvangst is het vaak onmogelijk om minuut per minuut de belangrijke informatie uit te wisselen.”

Collega’s Ingrid Moerman (UGent - imec) en Steven Latré (UAntwerpen - imec) schreven zich met hun onderzoeksgroep IDLab (verbonden aan de universiteiten van Antwerpen en Gent, en opererend onder de vleugels van imec) in voor deze DARPA-challenge. Voor het project werken ze samen met wetenschappers van Rutgers University (VS).

Moerman: “Er meldden zich dertig teams, zowel uit de academische wereld als de bedrijfswereld. Het team van IDLab was het enige Europese team. Uiteindelijk kwalificeerden zich negentien teams voor de eindrondes van de competitie.”

Het Belgisch-Amerikaanse team deed het voortreffelijk en eindigde na het eerste jaar van de competitie op een voorlopige vijfde plek en een prijs van 750.000 dollar. Daarmee wil het team hun onderzoek een boost geven om de technologie verder te verfijnen en gaat het ook toepassen in andere draadloze communicatietoepassingen zoals in WiFi en Internet of Things technologie.

IDLab blijft in ieder geval niet bij de pakken zitten: vanuit een clean slate approach negeren de onderzoekers alle beperkingen van bestaande technologieën en hebben ze de volledige vrijheid om een eigen communicatiesysteem te ontwikkelen met de focus op artificiële intelligentie.