Schneider Electric en EEG vervangen datacenter Medialaan

Omwille van de verouderde infrastructuur, besliste Medialaan om zijn datacenter te laten vervangen. Het contract werd uitbesteed aan Schneider Electric, dat de hulp inriep van EEG.

Trefwoorden: #datacenter, #EEG, #Medialaan, #project, #Schneider Electric

Lees verder

Techniek

( Foto: Schneider Electric )

ENGINEERINGNET.BE - Elk groeiend bedrijf wordt wel eens geconfronteerd met grenzen wanneer de bestaande installaties niet langer voldoen aan de nieuw ontstane noden. Bij Medialaan was deze grens het datacenter, een belangrijk onderdeel in de dagelijkse werking van het bedrijf.

Het perfect doorstromen van data is niet enkel cruciaal voor de interne werking maar ook naar de buitenwereld toe van levensbelang. Een uitval van het datacenter zou niet alleen een regelrechte ramp betekenen voor de uitzendingen maar ook een verlies aan kijkers met zich meebrengen, journalisten die gehinderd worden tijdens hun werk en adverteerders die hun reclameblok zien wegvallen. Bovendien worden veel programma’s live uitgezonden waardoor er geen ruimte is voor fouten.

Stijn Van Den Acker, Teamleader Facility - Medialaan: “In de loop der jaren was ons datacenter verouderd geraakt. Niet alleen de groei van het bedrijf maar ook de technische en maatschappelijke evoluties zorgen voor steeds meer dataverkeer en vereisten een up-to-date datacenter.”

Om een nieuw ‘future-proof’ datacenter te huisvesten kwam maar één locatie in aanmerking, de voormalige opslagruimte van het videomateriaal in de kelder. De deadline en bedrijfsspecifieke factoren zouden hierdoor niet alleen de enige uitdaging zijn maar de locatie van deze ruimte zou het design en planning van het nieuwe datacenter zeer sterk beïnvloeden.

Wat verder opmerkelijk is, is het gebruik van een enorme hoeveelheid coaxkabel in vergelijking met andere datacenters. De oorzaak kan men terugvinden bij de grote hoeveelheid beelden die verzonden worden. Rekening houdende met het grotere volume aan coax had dit ook grote gevolgen voor de gestructureerde bekabeling en management in deze beperkte ruimte.

De snelheid waarmee het project afgewerkt werd is opvallend, tussen contractondertekenring en een volledige operationeel datacenter zitten slechts zeven maanden.