Fujitsu opent Blockchain Innovation Center in Brussel

Het centrum is gevestigd in het hart van Europa en benadrukt de inzet van Fujitsu voor blockchain- en andere Distributed Ledger-technologieën als middel voor digitale transformatie.

Trefwoorden: #blockchain, #blockchaintechnologie, #Fujitsu, #innovatie, #Kris Peeters

Lees verder

Techniek

( Foto: Fujitsu )

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met externe partners zal het nieuwe centrum onderzoek doen en specifieke projecten uitwerken om het potentieel van de technologie verder te exploreren.

Door de groeiende interesse van klanten om blockchain-technologie en de invloed ervan op hun bedrijf beter te begrijpen, wil Fujitsu blockchain ook ontwikkelen voor andere dan financiële services, als een nieuwe architectuur voor verscheidene informatiesystemen en sectoren.

Blockchain heeft het potentieel toepasbaar te worden in diverse gebieden waarbij er traceerbaarheid op basis van een register nodig is: logistiek, de toeleveringsketen, publieke registers zoals het kadaster, stem-ID en slimme contracten.

Yves de Beauregard, Head of Fujitsu Benelux, merkt op: “We zien nu al dat onze klanten het erg interessant vinden om beter te begrijpen hoe ze blockchain kunnen integreren in hun bedrijfsprocessen. Dit nieuwe Blockchain Innovation Center is nog maar het begin, aangezien het onze bedoeling is om te onderzoeken hoe blockchain verder kan worden gebruikt in diverse commerciële gebieden."

Een bijzonder vakgebied dat in het Innovation Center ontwikkeld zal worden, is het gebruik van blockchain om Smart City-diensten te ontwerpen en te implementeren. Hierbij ligt de focus niet alleen op technologie, maar ook op belangrijke aspecten van de stad van de toekomst, zoals sociologische en demografische factoren, maatschappelijke organisatie, economisch functioneren en ecologische uitdagingen.

Het centrum zal onderzoek, ontwikkeling en innovatie ondersteunen en aanmoedigen, zowel voor Brussel als voor andere steden, door innovatieve projecten te financieren door ondernemingen, onderzoeksorganisaties en de niet-commerciële sector.

Een eerste onderzoeksproject genaamd «Blockchain as enabler of services in the context of Smart Cities» wordt deels gefinancierd door Innoviris, een in Brussel gevestigd instituut dat wetenschappelijk onderzoek en innovatie promoot.

Er wordt verwacht dat dit mogelijkheden zal bieden om blockchain-expertise toe te passen in een breed spectrum van sectoren, waaronder productie-, overheids- en financiële diensten.

Er worden ook 11 bijkomende blockchain-projecten geëvalueerd in Engeland, Duitsland en Nederland, terwijl meerdere Europese steden die ernaar streven om Smart Cities te worden, belangstelling getoond hebben in een samenwerking met Fujitsu.